Pluimveeweb: Prijs van soja schiet omhoog

20-11-2020
De afgelopen twee weken steeg de prijs van soja met 21 euro per ton. De groeiende vraag uit China en tegenvallende soja-oogsten liggen hieraan ten grondslag.

„De prijsstijgingen komen niet onverwacht”, aldus Peter Boudeling, directeur inkoop van Agrifirm. „De veestapel in China groeit en dat leidt tot een toenemende vraag naar soja. Tegelijkertijd is de oogstverwachting van soja alleen maar naar beneden bijgesteld. Meer vraag en minder aanbod betekent een sterke prijsstijging.” Op de Chicago Board of Trade (CBOT) in Amerika steeg de prijs van soja naar het hoogste niveau in zes jaar, 11,70 Amerikaanse dollar per bushel (36.7454 bushel is 1000 kilo). Ook voor volgend jaar worden geen topopbrengsten verwacht. Droogte in het zuiden van Brazilië, het noorden van Argentinië en in Uruguay bemoeilijkt het zaaien van de nieuwe teelt. Om krapte te voorkomen worden boeren in de Verenigde Staten, door het bieden van hoge prijzen, gestimuleerd extra sojabonen te zaaien. Boudeling verwacht dan ook dat de prijs voor soja de komende tijd onverminderd hoog blijft of zelfs nog doorstijgt naar 12,00 tot 12,25 Amerikaanse dollar per bushel. De hoge sojaprijs heeft direct invloed op de prijs voor sojahullen en sojaschroot. Door de hoge stand van de euro gaan de prijsstijgingen in Europa minder hard dan in de Verenigde Staten.

Alle grondstoffen duurder

De hoge sojaprijs heeft ook gevolgen voor de rest van de grondstoffenmarkt. „Grondstoffen hangen als het ware aan elkaar”, legt Boudeling uit. „De maïsprijzen zijn meegestegen met de sojaprijzen en daardoor kunnen andere granen, als gerst en tarwe, niet achterblijven.” Boudeling legt uit dat niet alle graanprijzen even hard zijn gestegen. „Zo was maïs in juli nog het goedkoopste graan en is het op dit moment het duurste graan.” Behalve de prijzen voor maïs, gerst en tarwe zijn ook de prijzen van bietenpulp, tarwegries, raapschroot, zonnepitschroot en palmpitschilfers flink in prijs gestegen.

 
 

Inloggen op de ledenportal