Pluimveeweb: Schouten wil via nieuwe wet boeren beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken

22-11-2020
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wil de positie van boeren in de voedselketen versterken. Ze heeft daarvoor een wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer.

Het Wetsvoorstel oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen moet ervoor zorgen dat boeren een eerlijker prijs krijgen voor het voedsel dat ze produceren. Het wetsvoorstel gaat zestien handelspraktijken verbieden waarmee boeren, tuinders, maar ook vissers en andere leveranciers van landbouw- en voedingsproducten (zoals vleesverwerkers, zuivelfabrieken en groothandelaren die leveren aan detailhandel) wel eens te maken hebben.

Onderhandelingspositie

Voorbeelden van de oneerlijke handelspraktijden die volgens het wetsvoorstel straks verboden zijn: het op korte termijn annuleren van levering van bederfelijke producten door de afnemer en het eenzijdig wijzigen van de leveringsvoorwaarden door de afnemer (zoals volume, kwaliteitsnormen of prijzen). Daarmee moeten boeren een betere onderhandelingspositie krijgen.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat toezien op de nieuwe wet, als deze door de Tweede Kamer komt. Boeren kunnen bij ACM ook oneerlijke handelspraktijken gaan melden. Om dat te realiseren treft Schouten nog voorbereidingen. 'Dit wetsvoorstel is onderdeel van het maatregelenpakket aangekondigd in het regeerakkoord om de positie van de boer in de keten te versterken', schrijft het ministerie van LNV.

 
 

Inloggen op de ledenportal