Boerderij: Eierenmarkt toont geen verandering

20-11-2020

Het beeld op de eiermarkt is niet anders dan de afgelopen weken.

Om positief te beginnen is er een goede vraag naar tafeleieren. En of ze nu uit de vrije uitloop komen, de kip een beter leven heeft gehad of de houderij biologisch is, deze eieren vinden eenvoudig hun weg. Ook hier zijn voldoende eieren voor handen, maar is geen sprake van een overschot.

Aanbod groter dan vraag
In het standaard segment blijft het aanbod groter dan de vraag. Die laatste is afgenomen door het wegvallen van horeca en foodservice. Het aanbod is gepland op normale volumes, waardoor eieren blijven komen en er steeds meer worden opgepot. De pijplijn zit gewoon te vol.

Noteringen in beton gegoten
De noteringen lijken als in beton gegoten. De NOP-richtprijs blijft voor zowel bruine als witte eieren over bijna de complete breedte ongewijzigd. Bruine scharreleieren van 62-63 gram blijven staan op € 6,34 en witte op € 5,82 per 100. Een ongekend beeld voor eind november. Andere jaren wordt volop ingekocht voor kerst, waardoor de noteringen anders altijd oplopen. Het verschil met vorig jaar is daardoor nu opgelopen tot € 2,03 per 100 eieren. Dat is maar liefst 24% lager.

Industrienotering
Ook de kooi-eierprijs en de industrienotering voor scharreleieren blijven ook nagenoeg onveranderd. De eerste stijgt 0,4 cent naar € 0,636 per kilo en de tweede daalt 0,2 cent naar € 0,727 per kilo.

Aanbod verkleinen, koppels eerder ruimen
Inmiddels wordt het voor pluimveehouders die eieren in dit segment leveren financieel steeds lastiger. Al weken leveren ze eieren voor lage prijzen. En zeker nu de aanloop naar kerst uitblijft is er ook geen zicht op verbetering. De enige manier om de prijs in beweging te krijgen is volgens marktdeelnemers het verkleinen van het aanbod door koppels eerder te ruimen.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal