Pluimveeweb: Hoogpathogene vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Belgiƫ

26-11-2020
Op 26 november 2020 is hoogpathogene vogelgriep van het type H5N5 vastgesteld op een pluimveebedrijf in Menen. Dit is het eerste gemelde geval bij commercieel gehouden pluimvee in België.

Het betreft een vleeskuikenbedrijf in Menen in West-Vlaanderen, op 240 kilometer vanaf Utrecht. FAVV en Boerenbond melden dat er restrictiezones afgebakend zijn rond de haard: een beschermingsgebied van 3 kilometer en een toezichtsgebied van 10 kilometer.

Op 13 november werd hoogpathogene vogelgriep vastgesteld bij wilde vogels op verschillende locaties in het land. Daarom geldt in heel het land sinds 15 november een ophokplicht, ook voor particulieren. Vanaf 27 november 2020 is ook het uitladen verboden. Alle vleeskuikens, die afkomstig zijn van eenzelfde bedrijf, moeten worden weggehaald binnen de twee werkdagen volgend op de eerste dag van laden met als bestemming het slachthuis. Lees hier de maatregelen.

Vorige week was er sprake van tien bevestigde gevallen bij wilde vogels in België. Het was drie jaar geleden dat er nog vogelgriep in het buurland ontdekt werkt. In juni en juli 2017 werden dertien uitbraken van H5N8 vastgesteld bij pluimveehandelaars en hobbyhouders. In februari en maart van dat jaar werd het virus ook vier keer vastgesteld bij wilde vogels.

 
 

Inloggen op de ledenportal