NieuweOogst: Hobbyboer wil vaccineren tegen vogelgriep

30-11-2020

Houders van hobbypluimvee en ander gevogelte vragen landbouwminister Carola Schouten een vaccin tegen vogelgriep beschikbaar te stellen aan dierenartsen. Ze willen dat pluimvee van particulieren en op kinderboerderijen kan worden ingeënt.

Het verzoek is zondag 29 november bij Schouten ingediend door Stichting Levende Have en dertig hobbyhouders. Er is ook een petitie gestart om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een vrijwillige vaccinatiecampagne. Volgens de stichting is de bereidheid tot vaccineren groot.

De huidige dreiging van vogelgriep is groot en er zijn grote hoeveelheden besmette wilde vogels. Ook de besmettingen bij bedrijven en op locaties van particulieren en kinderboerderijen drijft de noodzaak op. De verwachting is dat de afschermplicht nog maanden duurt, waardoor veel dieren niet de vrijheid krijgen die ze gewend zijn.

Ganzen vallen uit de lucht
Bij een hobbyboer in Mijdrecht werd vorige week nog vogelgriep vastgesteld. Op het adres werden ongeveer driehonderd dieren gehouden die gevoelig zijn voor hoogpathogene vogelgriep. Ze zijn allemaal gedood door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Vanwege het aantal besmette dieren is een beschermingsgebied van 3 kilometer ingesteld en een zone van 10 kilometer waarin een vervoersverbod geldt. In deze 10-kilometerzone ligt een pluimveebedrijf. De dierenambulance in regio Mijdrecht sloeg eerder deze maand al alarm over het grote aantal dode en zieke wilde vogels. De ganzen vielen gewoon uit de lucht, aldus een medewerker.

Gezonde dieren
De voorgestelde vaccinatie van Stichting Levende Have beschermt niet alleen individuele dieren, maar voorkomt in geval van een besmetting op een bepaalde locatie ook dat gezonde dieren moeten worden gedood.

Bovendien geeft vaccinatie perspectief op een beter dierenwelzijn aldus de ondertekenaars van de brief. 'We zijn ons ervan bewust dat daaraan een aantal voorwaarden zijn verbonden, maar gaan ervan uit dat deze op de praktijk van de hobbymatige houders kunnen worden afgestemd.'

 
 

Inloggen op de ledenportal