Pluimveeweb: Vogelgriepmaatregelen rond Altforst ingetrokken

01-12-2020
Het beschermings- en toezichtsgebied met beperkingen voor pluimveetransport dat was ingesteld vanwege de uitbraak van vogelgriep in Altforst is per 30 november ingetrokken. Tegelijkertijd is ook het beschermingsgebied rond Puiflijk opgeheven.

Door het opheffen van het beschermings- en toezichtsgebied rond Altforst zijn er geen belemmeringen meer bij het transport van eieren, eendagskuikens, vleeskuikens, pluimveevlees, broedeieren en pluimveemest, meldt LTO ledensite nieuweoogst.nu.

Op donderdag 29 oktober werd er op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in in Altforst hoog pathogene vogelgriep vastgesteld. De dieren werden geruimd en de stallen werden ontsmet. Maandag 30 november was het dertig dagen geleden dat die reiniging en ontsmetting was voltooid. Volgens De Europese regelgeving en het daarop gebaseerde draaiboek Aviaire Influenza mag dan het toezichtsgebied worden opgeheven. Het beschermingsgebied mag na 21 dagen worden opgeheven. Maar normaal gebeurt dat in een keer, zoals nu rond Altforst gebeurt.

Op een leghennenbedrijf in het nabijgelegen Puiflijk werd een week later, donderdag 5 november vogelgriep vastgesteld. Het beschermingsgebied rond het besmette bedrijf in Puiflijk wordt nu na 21 dagen opgeheven. Door het opheffen van het beschermingsgebied is het nu wel mogelijk om pluimveevlees in dit gebied te vervoeren. Rond Puiflijk blijft het toezichtsgebied nog wel minimaal negen dagen in stand. In het opgeheven beschermingsgebied gelden de maatregelen van het toezichtsgebied nog.

 
 

Inloggen op de ledenportal