Pluimveeweb: Hobbypluimveehouders vragen minister Schouten om vaccinatie tegen vogelgriep

30-11-2020
Houders van hobbypluimvee en ander gevogelte hebben landbouwminister Carola Schouten gevraagd zo spoedig mogelijk een vaccin tegen vogelgriep beschikbaar te stellen aan dierenartsen, zodat pluimvee van particulieren en op kinderboerderijen kan worden ingeënt.

Het eerste verzoek is zondag 29 november ingediend door de Stichting Levende Have en een dertigtal hobbyhouders. Er is op diezelfde datum een petitie gestart om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren voor een vrijwillige vaccinatiecampagne.

Met de huidige dreiging van vogelgriep, de grote hoeveelheden besmette wilde vogels, de besmettingen bij bedrijven en op locaties van particulieren en kinderboerderijen, is de bereidheid tot vaccineren groot, constateert de Stichting Levende Have. Ook de verwachting dat de afschermplicht nog maanden gaat duren, waardoor veel dieren niet die vrijheid kan worden geboden die ze gewend zijn, maakt dat houders van hobbypluimvee en medewerkers van kinderboerderijen uitzien naar een vaccin.

Vaccinatie beschermt niet alleen individuele dieren en voorkomt dat in geval van een besmetting op een bepaalde locatie ook gezonde dieren moeten worden gedood, het geeft bovendien perspectief op een beter dierenwelzijn. „We zijn ons ervan bewust dat aan vaccinatie een aantal voorwaarden zijn verbonden, maar gaan ervan uit dat deze op de praktijk van de hobbymatige houders zijn afgestemd’’, aldus de ondertekenaars van de brief aan Schouten.

Vaccin

Het is onbekend of er een breed en goed werkend vaccin is tegen de huidige hoog pathogene H5N8 vogelgriep. Het grootschalig vaccineren van bedrijfsmatig gehouden pluimvee tegen vogelgriep is niet wenselijk, volgens Marc Prikazsky, topman van farmaceut Ceva Santé Animale. Een land dat pluimvee vaccineert mag geen eieren of pluimveevlees meer exporteren en dat is op dit moment een veel te hoge prijs, stelde hij vorige week in een interview met regionale Franse kranten.

 
 

Inloggen op de ledenportal