Pluimveeweb: Tweede uitbraak van vogelgriep op pluimveebedrijf in Polen

04-12-2020
Op een kalkoenbedrijf in de provincie Mazovië in het midden van Polen is deze week hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld. Het is de tweede uitbraak van het virus in de afgelopen weken.

Dat meldt de Poolse pluimvee-organisatie Kipdip. Vorige week werd het virus vastgesteld op een leghennenbedrijf met 900.000 leghennen in Wroniawy dat in het westen van Polen. Het kalkoenbedrijf in Mazovië ligt ruim 300 kilometer ten westen van het besmette leghennenbedrijf.

De Poolse National Chamber of Poultry and Feed Producers verwacht dat er de komende tijd meer uitbraken van het virus volgen omdat beide uitbraken op zo’n grote afstand van elkaar zijn. Bovendien zit Polen nog midden in het herfst- en winterseizoen waardoor de vogeltrek nog niet ten einde is.

Problemen nemen toe

Het volgende geval van vogelgriep in Polen betekent dat de problemen van de Poolse pluimvee-industrie toenemen, die nog steeds in slechte staat verkeert vanwege de corona-epidemie. „Onze export zal vooral lijden. Sommige derde landen zijn al gestopt met het importeren van pluimveeproducten uit Polen. Verdere handelsbeperkingen zijn te verwachten”, volgens de National Chamber of Poultry and Feed Producers.

Acht van de tien kilo pluimvee dat uit Polen wordt geëxporteerd, gaat naar de Europese Unie, die in het geval van vogelgriep de invoer van pluimvee alleen stopt uit een relatief klein gebied rond de virusuitbraak, door gebruik te maken van regionalisering. „Door de verspreiding van het virus effectief te stoppen, besparen we daarom de verkoop aan onze belangrijkste ontvangers. Helaas voeren de autoriteiten van derde landen een ander, vaak onvoorspelbaar beleid en erkennen ze vaak het principe van regionalisering niet, maar blokkeren ze de export vanuit het hele land”, aldus Kipdip.

De vogelgriepuitbraken in Polen zetten de Europese vleeskuikenmarkt nog verder onder druk en hebben daardoor desastreuze gevolgen voor de Europese vleeskuikenmark, vreest de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee.

 
 

Inloggen op de ledenportal