Pluimveeweb: Meldcriteria vogelgriep voor pluimveebedrijven aangescherpt

04-12-2020
Vanwege de aanhoudende virusdruk en het belang van een vroege ontdekking van vogelgriep heeft het ministerie van Landbouw de officiële meldcriteria aangescherpt voor leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens. Vanaf 10 dagen leeftijd moet verhoogde sterfte gemeld worden als die óf twee dagen achtereen 0,5 procent is, of twee dagen achtereen verdrievoudigd is ten opzichte van de gemiddelde sterfte de week voorafgaand aan de sterfte.

Normaal gesproken zijn de klinische symptomen van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) duidelijk. Maar er zijn gevallen bekend, waarbij de verschijnselen niet zo duidelijk waren. Om deze laatste gevallen op tijd op te pikken, zijn de meldcriteria voor sterfte aangescherpt door het ministerie van Landbouw, meldt Avined vrijdag 4 december.

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft de HPAI uitbraken van de afgelopen jaren geanalyseerd en geconcludeerd dat een 'drie keer zo hoge sterfte dan normaal op twee opeenvolgende dagen' een goede en gevoelige indicator is voor een HPAI besmetting en dat op basis daarvan een besmetting eerder aan het licht komt.

Bestaande meldcriteria

Bovenstaande aanscherping is een uitbereiding op de reeds bestaande meldcriteria:

  • 2 opeenvolgende dagen van 1 procent sterfte of meer per koppel per dag bij vleeskalkoenen;
  • eerste week na opzet bij eenden: melden bij een uitval van meer dan 3 procent in de week;
  • tweede week na opzet en verder bij eenden: 0,15 procent of meer uitval per dag gedurende 2 opeenvolgende dagen of 0,5 procent of meer uitval op 1 dag en gelijktijdig een voeropname daling van 5 procent;
  • meer dan 3 procent sterfte per week voor alle pluimvee.

Verder gelden er ook criteria voor wanneer de veehouder een dierenarts moet consulteren. Lees hier meer over op de website van de NVWA. Pluimveehouders moeten een vogelgriep besmetting melden bij het meldpunt van de NVWA.

Tekst: Tom Schotman

 
 

Inloggen op de ledenportal