Pluimveeweb: Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Sint Annnaparochie

07-12-2020
Bij een vleeskuikenbedrijf in Sint Annnaparochie (FR) is H5 vogelgriep vastgesteld. Waarschijnlijk gaat het om de hoog pathogene variant. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maandagmiddag 7 december. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen zal het bedrijf met 21.000 vleeskuikens worden geruimd. In een straal van 3 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere pluimveehouderijen.

Binnen een straal van 10 kilometer liggen 13 andere pluimveebedrijven. De minister heeft gelijk een vervoersverbod afgekondigd in 10 kilometer rond het bedrijf. Het geldt voor pluimvee, eieren pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook treedt het verbod in werking voor andere dieren en dierlijke producten die afkomstig zijn van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Aangescherpte meldplicht

Sinds vorige week geldt voor de houders leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens een aangescherpte meldplicht. De pluimveehouders moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Volgens het ministerie kunnen zo besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt de kans op verspreiding kleiner.

De landelijke ophokplicht, die eind oktober werd ingesteld, is ook nog steeds van kracht. Deze geldt voor commerciele pluimveebedrijven maar ook voor dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

 
 

Inloggen op de ledenportal