Boerderij: Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf Sint Annaparochie

07-12-2020
Op een vleeskuikenbedrijf in Sint Annaparochie is vogelgriep (H5) vastgesteld. Vermoedelijk gaat het om een hoogpathogene variant. Het gaat om een bedrijf met 21.000 dieren.

Het bedrijf wordt geruimd door de NVWA. Er is een beschermings- en toezichtgebied ingesteld. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Sint Annaparochie liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen dertien andere pluimveebedrijven.

Vervoersverbod afgekondigd

De minister heeft per direct een vervoersverbod afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het besmette bedrijf voor vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Er is een corridor ingesteld voor Pluimveeslachterij W. van der Meer en Zonen in Dronryp, binnen het 10-kilometergebied.

Negende besmetting

Deze besmetting is de negende – de eerste uitbraak was op 30 oktober in Altforst (Gld.) – en na die Witmarsum (Fr.) op 21 oktober, de tweede bij vleeskuikens. Vanwege de aanhoudende besmettingsdruk heeft het ministerie van LNV donderdag de criteria om verdenking van vogelgriep te melden, aangescherpt.

Het beperkingsgebied rond de eerste besmetting in Altforst (Gld.) is inmiddels ingetrokken. Dat rond de tweede besmetting in Puiflijk (Gld.) wordt dinsdag 8 december ingetrokken. Deze twee B/T-gebieden hadden overlap met elkaar.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal