Pluimveeweb: Aantal HPAI-uitbraken in Europa fors toegenomen

09-12-2020
Het aantal besmettingen met hoog pathogene vogelgriep in Europa is fors toegenomen. Op deze kaart zijn in rood het aantal besmettingen van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven te zien en in het blauw het aantal besmettingen bij hobbypluimvee tot
Het aantal besmettingen met hoog pathogene vogelgriep in Europa is fors toegenomen. Op deze kaart zijn in rood het aantal besmettingen van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven te zien en in het blauw het aantal besmettingen bij hobbypluimvee tot dinsdag 8 december.
Het aantal besmettingen met hoog pathogene vogelgriep in Europa is fors toegenomen. Dat meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee woensdag 9 december. Zo is bij een hobbyhouder in Dinant in de provincie Namen in het zuiden van België hoog pathogene vogelgriep van het type H5 vastgesteld. Dit is het tweede geval van hoog pathogene H5 vogelgriep bij pluimvee in België.

De kippen op het hobbypluimveebedrijf zijn inmiddels geruimd. De besmetting is hoogstwaarschijnlijk in de kippenren binnengebracht door wilde vogels, meldt de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond Pluimvee.

Rond de besmette locatie is een tijdelijke bufferzone met een straal van 500 m afgebakend. Er zijn geen commerciële bedrijven gelegen in deze zone. Voor de particuliere pluimveehouders in deze bufferzone gelden de volgende maatregelen:

  • Zij moeten binnen de 48 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester.
  • Alle verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren zijn verboden in de zone.
    Doorvoer is wel toegelaten.
  • Pluimvee en vogels moeten binnen gevoederd en gedrenkt worden.
  • Verzamelingen van pluimvee en vogels zijn verboden.

Situatie eerste besmetting

Op 26 november werd er hoog pathogene H5N5 vogelgriep vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf in Menen in West-Vlaanderen. Er zijn voorlopig geen bijkomende besmettingen vastgesteld in de zones rondom het besmette bedrijf in Menen. Dit geeft volgens de Landsbond Pluimvee hoop dat deze zones volgens de geplande timing zullen kunnen worden opgeheven. In de zones is ondertussen de afvoer van slachtpluimvee en broedeieren reeds mogelijk gemaakt.

Situatie België

Er zijn tot op heden 15 besmette wilde vogels gevonden op een 10-tal locaties in WVL en OVL (zie overzichtskaart op de website van het FAVV). „De besmetting in Dinant toont wel aan dat er ook elders in het land virus in wilde vogels circuleert en dat het risico op een omgevingsbesmetting van elke pluimveestal in het land zeer reëel is", stipt de Landsbond Pluimvee aan.

Situatie Europa

Elders in Europa is het aantal besmettingen fors toegenomen. Het aantal besmettingen kunnen in onderstaande tabel geraadpleegd worden of via bijgevoegde kaarten: besmettingen bij pluimvee (commercieel = rood; hobby = blauw); besmettingen bij wilde vogels.

Enkele opvallende zaken

De Landsbond Pluimvee vindt een tweetal zaken opvallend:

  • Anders dan de afgelopen winter, zijn het voorlopig vooral de westelijke trekroutes in Europa die het meest getroffen zijn.
  • Het aantal besmettingen in commerciële pluimveehouderijen is hoog. Het betreft bijna allemaal primaire uitbraken die gelinkt worden aan een virusintroductie vanuit wilde vogels.
Land Uitbraken bij pluimveebedrijven Uitbraken bij hobbypluimvee Uitbraken in dierenparken Besmettingen bij wilde vogels
België 1 1 - 11
Duitsland 12 - - 354
Denemarken 1 - - 64
Frankrijk 9 - - 3
Ierland - - - 7
Italië - - - 5
Kroatië 1 - -  
Nederland 6 7 - 44
Noorwegen - 1 - 3
Oekraïne - 1 -  
Polen 6 - -  
Slovenië - - - 3
Spanje - - - 1
VK 7 1 - 11
Zweden 1 - - 4
Totaal: 44 11 0 510
Besmettingen van hoog pathogene vogelgriep in Europa
 
Het aantal besmettingen van hoog pathogene vogelgriep bij wilde vogels in Europa tot en met 8 december 2020.
Het aantal besmettingen van hoog pathogene vogelgriep bij wilde vogels in Europa tot en met 8 december 2020.
 
 

Inloggen op de ledenportal