Pluimveeweb: Vogelgriep treft Poolse leghennenstapel enorm hard

09-12-2020
Vanwege hoog pathogene vogelgriepuitbraken zijn er in Polen in de afgelopen weken maar liefst 1,8 miljoen leghennen geruimd en een kleine 200.000 kalkoenen. Het virus is inmiddels vastgesteld op vijf Poolse pluimveebedrijven, die in het westen, midden en noorden van Polen liggen.

Eind november werd het virus vastgesteld op een leghennenbedrijf met 900.000 leghennen in Wroniawy dat in het westen van Polen. Vorige week dook het virus op een kalkoenbedrijf in de provincie Mazovië in het midden van Polen op.

Afgelopen zaterdag 5 december werd het virus geconstateerd op een leghennenbedrijf met 176.871 leghennen in Komi?owo, in de gemeente Kobylnica in de provincie Pommeren, in het noorden van Polen.

Drie provincies

De vierde uitbraak in het herfst/winterseizoen van 2020/2021 vond deze week plaats op een bedrijf waar 72.394 kalkoenen werden gehouden, in de plaats Tarnowa, in de gemeente Rakoniewice, in de provincie Groot-Polen. De vijfde uitbraak vond plaats op een bedrijf met ongeveer 714.000 leghennen in de plaats Kie?piny, in de West-Poolse provincie Groot-Polen.

Sinds het begin van de herfst van 2020 zijn er tot maandag 7 december vijf uitbraken van hoog pathogene vogelgriep bevestigd op pluimveebedrijven in Polen. Deze vijf pluimveebedrijven liggen in drie provincies Groot-Polen (3 uitbraken), Mazovië en Pommeren. Dat meldt de Poolse pluimveeorganisatie Kipdip dinsdag 8 december.

 
 

Inloggen op de ledenportal