Pluimveeweb: Nieuwe CAO eierhandel en ei-verwerkende industrie

13-12-2020
Anevei, de vereniging voor eierhandelaren en eiproductfabrikant, heeft met de vakbonden CNV Vakmensen en RMU werknemers een nieuwe Cao afgesloten. De tekst van de overeenkomst is deze week definitief geworden. Het onderhandelingsresultaat werd onlangs bereikt, nadat in juli de gesprekken over de arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de groothandel en verwerking van eieren waren gestart.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar en loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. In deze periode worden de salarissen twee maal met 1,5 procent verhoogd (per 1 januari 2021 en 1 januari 2022). Ook is rekening gehouden met de overgang van het pensioen van het Bedrijfstakpensioenfonds AVH naar het PGB. Die overstap moet voor de werknemers een beter pensioen-perspectief bieden.

Werkgevers van Anevei en de vakbonden CNV Vakmensen en RMU werknemers zijn tevreden met het bereikte resultaat. CNV-onderhandelaar Arie Kasper: „CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat ook in deze sector de arbeidsvoorwaarden goed geregeld zijn. Het is een sector waarin ruim 1.500 mensen werkzaam zijn en natuurlijk verdienen ook zij moderne arbeidsvoorwaarden. Bij onderwerpen als arbeidsomstandigheden, pensioen maar ook duurzame inzetbaarheid weten sociale partners elkaar te vinden. Dat lijkt vanzelfsprekend maar dat is helaas niet altijd het geval. Gelukkig kan dat hier wel.”

RMU-onderhandelaar Johann Honders voegt toe dat hij blij is met het behaalde resultaat. De huidige cao geeft rust in een periode die onzeker is door diverse factoren. Marktconforme afspraken in deze roerige tijd geeft vertrouwen voor de toekomst.

Duidelijkheid voor werknemers

Anevei voorzitter Hubert Andela sluit zich daarbij aan: „Onze leden vinden duidelijkheid voor hun werknemers belangrijk. We zijn er als Anevei daarom goed over te spreken dat we weer samen met CNV Vakmensen, en nu ook met werknemersorganisatie RMU er bij, een passend twee jarig akkoord hebben kunnen sluiten. In deze onvoorspelbare economische tijden is dat immers geen vanzelfsprekendheid.”

Onder de cao van de eierhandel en eiproductfabrikanten vallen 1.500 werknemers en ruim 50 werkgevers. Op deze bedrijven worden jaarlijks de ruim 10 miljard Nederlandse eieren gesorteerd en verpakt voor Nederlandse en buitenlandse supermarkten, of verwerkt tot grondstof voor bijvoorbeeld mayonaises, bakkerijproducten, pasta’s, enzovoorts. Een deel van de eiproducten vindt zelfs hun weg naar de farmaceutische industrie.

 
 

Inloggen op de ledenportal