Pluimveeweb: 'Wel of geen vogelgriep; het lijkt wel Russische roulette'

11-12-2020
Een koppel leghennen van Sjef en Hanneke de Baar uit Den Bommel (ZH) is geruimd vanwege laagpathogene vogelgriep. De besmetting werd vastgesteld via het reguliere bloedonderzoek. „De kippen waren gezond en we hadden deze besmetting totaal niet verwacht.”

Dat zegt Sjef de Baar. „Toen we met de dierenarts heronderzoek deden en door het koppel liepen, waren we er alle drie over eens. Dit kan geen vogelgriep zijn”, zegt Sjef de Baar. Het koppel van 40.000 witte vrije uitloophennen op de locatie aan de Slikweg was 75 weken en legde nog meer dan 92 procent. „Normale uitval, alles liep volgens het boekje”, aldus De Baar. Al een paar jaar lasert het legpluimveebedrijf op beide locaties de uitloop om watervogels te weren. Dat bevalt prima. „In onze uitlopen zie je geen watervogels. De kippen zaten nu ook al enkele weken binnen. Het lijkt wel Russische roulette of je vogelgriep krijgt”, zegt De Baar.

Drie weken geleden was de uitval wel wat verhoogd. Het uitvalspercentage was 0,09 procent over een hele week en steeg naar 0,28 procent over een hele week. „De dierenarts kwam, verrichtte sectie en we concludeerden dat er sprake was van IB. Daar leken ook alle symptomen op”, zegt Sjef de Baar.

Regulier bloedonderzoek
Na het reguliere bloedonderzoek bleek het koppel positief. Na heronderzoek met bloedtappen en swabs werd de vogelgriep getypeerd als een H5. „Dat is een laagpathogene variant die kan muteren tot een hoogpathogene. Daarom moest het koppel geruimd worden”, legt De Baar uit.

Het koppel aan de Tilsedijk, net binnen 1.000 meter afstand, is donderdag 10 december gescreend. „Vrijdagmiddag kregen we de uitslag dat dit koppel negatief is. We hebben hier ook een pakstation en de openbare weg is de grens van het beschermingsgebied. We hopen dat het pakstation open kunnen houden”, zegt De Baar.

 
 

Inloggen op de ledenportal