Pluimveeweb: Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Friese Buitenpost vastgesteld

14-12-2020
Op een vleeskuikenouderdierenbedrijf in het Friese Buitenpost in de gemeente Achtkarspelen is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoog pathogene variant van het virus. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf liggen geen andere bedrijven. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden alle 28.000 vleeskuikenouderdieren op het bedrijf geruimd.

In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 22 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod. Dit vervoersverbod heeft betrekking op vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Gisteravond om 18.00 uur was er geen uitval in de getroffen stal. Bij de start van de nacht vond de vleeskuikenouderdierenhouder enkele dode dieren en om 4.30 uur vond hij al 100 dode dieren in de stal van 8.000 vleeskuikenouderdieren. De 28.000 vleeskuikenouderdieren op het bedrijf waren bijna 27 weken oud.

Kaarten vervoersbeperkingsgebieden

Bekijk hier de regeling maatregelen beschermings- en toezichtsgebied hoogpathogene vogelgriep Buitenpost en hier de kaart vervoersbeperkingsgebied Buitenpost (3km) en hier de kaart vervoersbeperkingsgebied Buitenpost (10km).

 
 

Inloggen op de ledenportal