Pluimveeweb: Boeren demonstreerden bij distributiecentrum in Oosterhout; Onderhandelingen in Zwolle

14-12-2020
Tientallen Achterhoekse boeren demonstreerden afgelopen zaterdag bij het distributiecentrum van de Albert Heijn en Lidl in Oosterhout (GL). De sfeer was rustig. Boeren deelden koffie uit aan politieagenten. Melkveehouder Thijs Wieggers en Rutger van Lier werden zaterdagmiddag door de politie naar Zwolle gereden voor onderhandelingen.

Boeren, waaronder groot aantal boeren die werken in melkveehouderij, zijn zaterdagnacht rond 01.00 uur vertrokken in de richting van de distributiecentra van de Albert Heijn en de Lidl. Daar blokkeren ze de toegang tot de bevoorradingscentra. Daardoor kunnen geen vrachtwagens geladen en gelost worden. Bij Albert Heijn en Lidl wordt gewoon doorgewerkt. Er branden lampen in de kantoren en op de parkeerplaatsen staan auto's van werknemers.

Ondertussen in de sfeer buiten gemoedelijk; er staat een vuurkorf en boeren praten met elkaar. De politie is ook aanwezig en krijgt koffie van de boeren. Hoelang ze willen blijven staan is vooralsnog onduidelijk. Sommige boeren geven aan dat ze wachten op nieuws over de onderhandelingen en zeggen dat als het moet ze kunnen worden afgelost door andere boeren.

De actie is georganiseerd naar aanleiding van het statement van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) dat afgelopen donderdag naar buiten kwam. De organisatie gaf aan dat het meer tijd nodig heeft om het FarmerFriendly-keurmerk te beoordelen. De boeren vinden dat het te lang duurt en eisen een eerdere reactie.

Onderhandelingen

Thijs Wieggers, een van de boeren die aanwezig was in Oosterhout en organisator van de 'wilde' actie bij de A15 in de buurt van Nijmegen, is voor onderhandelingen met de supermarkten naar Zwolle (OV). Daar zou de Albert Heijn toenadering zoeken tot de boeren om de blokkades op te heffen. Zijn broer Ruud Wieggers is nog wel aanwezig in Oosterhout en vertelt: „Hij wordt door de politie naar Zwolle gereden om in gesprek te gaan met Albert Heijn. Verder weten wij ook niet veel over de onderhandelingen die daar volgen. Wij blijven hier totdat er iets op papier staat. Wij zijn niet bang voor claims van het CBL. Ze schuiven het FarmerFriendly-concept ook maar vooruit. Moeten de boeren dan maar alles voor lief nemen?"

Overeenkomst

Ook Rutger van Lier stapte in de politieauto richting Zwolle. Wieggers is melkveehouder in Mariënvelde en samen met Van Lier uit Halle coördinator voor Farmers Defence Force Achterhoek. Hoewel deze actie volgens de boeren losstaat van FDF, gaan zij dus voor de gesprekken naar Overijssel. Er zijn ook blokkades in Groenlo (GL) en Geldermalsen (GL) en Zwolle (OV) zelf. Albert Heijn meldde zaterdag zelfs al tot een akkoord te zijn gekomen met de boeren over een gesprek voor de kerstdagen.

 

Er is kritiek op de boeren, zo zou boodschappen bij ouderen en zwakkeren niet kunnen worden bezorgd. Ruud Wieggers, die zelf ook werkt als zzp'er voor boeren, waaronder veel melkveehouders: „Dat is de bedoeling niet van de boeren, maar het moet wel een keer afgelopen zijn. Het hele jaar is ons vanalles toegezegd, de riemen worden alleen maar strakker aangehaald. Ik kom bij heel veel boeren, ze klagen allemaal. Er is er geen een die het financieel kan trekken."

Stikstof

Er zijn bij het distributiecentrum niet alleen boeren, maar ook mensen die solidair zijn met de actievoerders. Dick Scholts is er daar één van. Hij heeft zelf een klusbedrijf en zit in de bouw. De Winterswijker ziet dat buurtgenoten die boeren het moeilijk hebben, vooral door strengere stikstofeisen en de lagere prijzen. „In Winterswijk hebben we vier Natura 2000-gebieden waar de stikstofdepositie omlaag moet. Dat zet de boeren daat klem en de gemeenteraad bij ons is inmiddels wakker. Toch dreigt de stikstofwet erdoorheen te komen. Dat zet het buitengebied flink onder druk."

Scholts vertelt dat iedereen elkaar nodig heeft op het platteland. De boeren, bouwers en de mensen die er wonen. „Dat is altijd zo geweest. Ik spreek veel bouwvakkers en die zijn het zeker eens met de boeren. Misschien in het westen van het land niet, maar wel in de Achterhoek."

Scholts deed al vaker met de boeren mee, is ook voor demonstraties naar Den Haag geweest. De actiebereidheid in de Achterhoek is groot, terwijl dat voor andere gebieden in Nederland minder is. „Niet door het hele land hebben boeren last van de natuurgebieden. Dat speelt op de Veluwe en bijvoorbeeld in Winterswijk meer dan op andere locaties. Als de maatschappij wil dat stikstof wordt terugedrongen, dan mag daar uiteindelijk ook een beloning voor de boer tegenover staan. Anders worden de boeren hier straks de dupe van."

 
 

Inloggen op de ledenportal