Boerderij: Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Buitenpost

15-12-2020
In het Friese Buitenpost is bij een vermeerderingsbedrijf met kippen vogelgriep (H5) vastgesteld.

Dat meldt de overheid. Het vermoeden bestaat dat het om een hoogpathogene variant gaat. Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het bedrijf geruimd. Het gaat daarbij om circa 28.000 kippen. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf in Buitenpost is het elfde pluimveebedrijf dat dit najaar met vogelgriep is besmet en, na het eerste besmette bedrijf eind oktober in Altforst (Gld.), het tweede bedrijf met vleeskuikenouderdieren.

Vervoersverbod

In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Buitenpost liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10-kilometerzone rondom dit bedrijf liggen 22 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt het vervoersverbod, zo heeft landbouwminister Schouten afgekondigd. Dit vervoersverbod heeft betrekking op vogels waaronder pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte.

Landelijke maatregelen van kracht

De landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht. Zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder ontdekt worden en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen moeten hun pluimvee en watervogels afschermen, zodat de dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal