Pluimveeweb: Derde besmetting met het H5-vogelgriep op pluimveebedrijf in Belgiƫ

17-12-2020
Op een vleeskuikenbedrijf in Diksmuide in West-Vlaanderen is donderdag 17 december H5 vogelgriep vastgesteld. Het is de derde besmetting met het H5-vogelgriepvirus op een pluimveebedrijf in België. Onderzoek moet uitwijzen of het om een hoog pathogene of laag pathogene variant gaat.

De uitbraak werd vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf waar een licht verhoogde sterfte onder de vleeskuikens werd opgemerkt. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt op dit moment een tijdelijke bufferzone van 3 kilometer rond de besmetting ingesteld. Indien verdere resultaten uitwijzen dat het om een hoog pathogene variant gaat, zullen de maatregelen worden uitgebreid. Dat maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), de Belgische NVWA, donderdag 17 december bekend.

Opheffing zones eerste haard Menen

In Menen, waar op een vleeskuikenbedrijf het eerste geval van H5 vogelgriep werd vastgesteld op een pluimveebedrijf in België is de 3 km zone overgegaan in de 10 km-zone. In de nacht van 25 op 26 december zal alsook de 10 km zone rond het besmette bedrijf opgeheven worden. Dit gebeurdt onder voorwaarde dat er zich geen nieuwe uitbraken in of in de omgeving van de zone (overlapping zones) bevinden en er een negatieve eindscreening is in de zone met bemonstering en niet meer louter door klinisch onderzoek. Dit omdat de klinische symptomen bij de drie reeds geconstateerde besmettingen in België amper gepaard gingen met een klinisch verloop. Deze screening zal gebeuren van zondag tot en met dinsdag van dit weekend.

 
 

Inloggen op de ledenportal