Pluimveeweb: 'Contractprijzen bio, freiland ster-eieren stegen in de loop van dit jaar'

18-12-2020
„De contractprijzen voor biologische, vrije uitloop en één, twee en drie sterren Beter Leven eieren stegen in de loop van dit jaar door de grotere vraag naar die eieren in supermarkten”, zegt pluimvee econoom Peter van Horne van Wageningen Economic Research (WEcR).

Van Horne zei dit donderdag 17 december tijdens zijn presentatie bij de jaarlijkse inkomensraming van WEcR. Het inkomen van het gemiddelde leghennenbedrijf schat WEcR dit jaar op 93.000 euro, 6 procent lager dan vorig jaar. „Dit is het gemiddelde inkomen voor alle houderijvormen”, duidt Van Horne.

Vanwege de coronapandemie was in de supermarkten de vraag naar eieren in het luxere segment groot (biologische eieren, vrije uitloopeieren en het Beter Leven keurmerk), maar de afzet van gewone scharreleieren naar de foodservice en export stond onder druk. Vooral na de zomer waren de prijzen fors lager dan vorig jaar „De grotere vraag naar biologische, vrije uitloop en één, twee of drie sterren Beter Leven eieren zorgde voor hogere contractprijzen”, zegt Van Horne. „Hoeveel hoger is per houderijwijze verschillend.”

7,4 cent voor ster-eieren

In het voorjaar boden eierhandelaren 7,3 of 7,4 cent in plaats van 7,25 cent voor één ster Beter Leven eieren, zeggen bronnen tegen Pluimveeweb. „De contractprijs voor één ster Beter Leven eieren steeg in de loop van dit jaar, maar ik ken de absolute niveaus niet”, zegt Van Horne.

„Voor vrije uitloop eieren liggen de uitbetalingsprijzen nu tussen de 8,5 en 9 cent en voor biologische eieren rond de 14,5 cent. Leghennenhouders profiteren nu van de grotere vraag naar eieren in die markten. De biologische eierprijs stond een tijdlang onder druk. Voor biologische leghennenhouders is het extra mooi meegenomen dat die prijs nu aantrekt”, zegt Van Horne. In het verleden ontvingen ze ook al eens 16 cent per ei.

Grote inkomensverschillen

„Er zijn grote verschillen in inkomen tussen de bedrijven. Het gemiddelde inkomen is 93.000 euro, maar er is een groep van bedrijven die een negatief inkomen heeft. Gelijktijdig zijn er leghennenhouders met een inkomen hoger dan 150.000 euro per arbeidsjaareenheid.” Van Horne kan niet specificeren welke houderijsystemen zo hoog uitkomen. „Binnen elk houderijysysteem zijn de verschillen groot afhankelijk van het technisch resultaat, aankoopprijzen (voer) en verkoopprijzen (wel of geen contract en toeslagen)”, duidt Van Horne.

Scharrel- en kooieiermarkt onder druk

Bedrijven met scharrel of kolonie hebben het nu moeilijk. Vooral de tweede helft van het jaar stond de scharrel- en kooi-eiermarkt onder druk. „Vanwege de sluiting van de horeca als gevolg van corona is er vanuit de horeca maar ook indirect vanuit de eiverwerkende industrie veel minder vraag naar scharrel- en kooi-eieren”, legt Van Horne uit.

Voor leghennenhouders met enkel scharrel- en kooi-hennen ziet Van Horne niet direct oplossingen. „Ik heb de indruk dat het te laat is om over te schakelen naar ster-eieren omdat die markt al is ingevuld. Als je nu nog wilt omschakelen naar ster-eieren ben je te laat.”

Vooruitzichten in 2021

Van Horne verwacht dat die markten wel weer aantrekken als de coronamaatregelen versoepelen. Of 2021 een goed jaar wordt voor kooi- en scharrelleghennenhouders hangt volgens Van Horne voor een belangrijk deel samen met de ontwikkeling van de coronamaatregelen. „De coronamaatregelen moeten eerst versoepelen voordat de vraag naar kooi- en scharreleieren weer goed op gang komt.”

De pluimvee-econoom is positief over de vooruitzichten voor biologische, vrije uitloop en één, twee en drie sterren Beter Leven eieren in 2021. Hij denkt dat de vraag naar die eieren ook volgend jaar goed blijft.

Eierconsumptie gestegen

Volgens berekeningen van WEcR is de eierconsumptie vorig jaar weer gestegen. In 2019 was de consumptie in Nederland 204 eieren. „De laatste jaren zien we elk jaar een kleine stijging. Ook in Duitsland stijgt de consumptie. Dus het perspectief op de langere termijn is goed”, zegt Van Horne.

Kijk op de website van Agrimatie van Wageningen Economic Research voor meer informatie over de inkomens van Nederlandse leghennenhouders in 2020.

„Er zijn grote verschillen in inkomen tussen de bedrijven. Het gemiddelde inkomen is 93.000 euro, maar er is een groep van bedrijven die een negatief inkomen heeft. Gelijktijdig zijn er leghennenhouders met een inkomen hoger dan 150.000 euro per arbeidsja
„Er zijn grote verschillen in inkomen tussen de bedrijven. Het gemiddelde inkomen is 93.000 euro, maar er is een groep van bedrijven die een negatief inkomen heeft. Gelijktijdig zijn er leghennenhouders met een inkomen hoger dan 150.000 euro per arbeidsjaareenheid”, zegt Van Horne.
 
 

Inloggen op de ledenportal