Boerderij: Stijging in uitbreidingsplannen leghennensector

24-09-2012

Roggel - Leghennenhouders hebben meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar. In de varkenshouderij is de bereidheid tot uitbreiden juist gedaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse sectorinventarisatie, de HokdierScanner 2012, van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect.

Het bureau benaderde hiervoor in de periode juli - augustus 2012 circa 5.000 varkens- en pluimveehouders in Nederland om onder andere de toekomstintenties in deze sector te inventariseren.
Van  de varkens- en pluimveehouders zegt 26 procent zijn bedrijf op korte termijn te willen uitbreiden of te laten opvolgen. Bij fokzeugen- en vleeskuikenhouders ligt de uitbreidingsbereidheid met respectievelijk 30,4 en 30,9 procent hoger dan het gemiddelde in de sector, maar ook hier is er een daling ten opzichte van 2011. Leghennenhouders hebben als enige intensieve sector meer uitbreidingsplannen dan vorig jaar (24 procent ten opzichte van 21 procent in 2011).
Volgens Eric Hubers, voorzitter van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders heeft de leghennensector de grootste slag inmiddels gemaakt (met de omschakeling naar alternatieve huisvesting) en is nu bereidt om een volgende fase in te gaan. “De leghennensector kijkt optimistisch naar de toekomst en dit verklaart deels de bereidheid tot uitbreiding. In vergelijking met de varkenshouderij, die nu te maken heeft met de deadline van 1 januari om de huisvesting aan te passen, is de leghennensector een stapje verder. In de vleeskuikensector is nog wat twijfel over hoe de sector er in de toekomst uit moet zien. Ik snap daarom wel dat de uitbreidingsplannen hier wat minder zijn dan vorig jaar”, aldus Hubers.
Het percentage beëindigingsplannen in de intensieve veehouderij is volgens AgriDirect in een jaar tijd gedaald van 8,3 naar 7,5 procent. Behalve bij de houders van overig pluimvee worden bij alle varkens- en pluimveehouders een soortgelijke daling gezien. Een uitschieter is de vleesvarkenhouderij waar het percentage “stoppers” op 9,1 procent ligt. In de leghennensector is het aantal stoppers 4 procent. In de vleeskuikenhouderij zegt 2,4 procent te willen stoppen.

door Emmy Koeleman 24 sep 2012

Link naar oorspronkelijke artikel: Stijging in uitbreidingsplannen leghennensector 

 
 

Inloggen op de ledenportal