Pluimveeweb: H5N8 vogelgriep breidt zich zeer snel uit in Frankrijk

05-01-2021
In het departement Landes (rode punt op de kaart) in het zuidwesten van Frankrijk zijn al 48 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
In het departement Landes (rode punt op de kaart) in het zuidwesten van Frankrijk zijn al 48 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
De hoog pathogene H5N8 vogelgriep breidde zich de afgelopen dagen zeer snel uit in het zuidwesten van Frankrijk. Op 1 januari waren er 61 gevallen vastgesteld. Hiervan bevonden zich 48 in de zuidwestelijke departement Landes, vlakbij de grens met Spanje. In dat departement was het aantal uitbraken vier keer zo hoog als twee dagen daarvoor.

Om de vogelgriep in te dammen, heeft het Franse ministerie van landbouw een steeds groter gebied aangewezen waar de regionale overheden preventief verplicht ruimen van alle pluimvee kunnen afkondigen. Op dinsdag 5 januari gold deze maatregel voor 122 gemeenten in dit deel van Frankrijk.

„Met tientallen bevestigde uitbraken op 1 januari 2021 blijft de hoog pathogene vogelgriep in Frankrijk zich snel uitbreiden", aldus het Franse ministerie van Landbouw. De overheid van het Franse departement Landes heeft verzekerd dat de verliezen die worden veroorzaakt door de preventieve ruiming van eenden, zullen worden gecompenseerd. Er is besloten om er massaal preventief eenden te slachten om verdere verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan.

Het Middellandse Zee-eiland Corsica en de Atlantische kustprovincie Landes zijn het meest door het hoog pathogene (HPAI) H5N8 vogelgriepvirus getroffen. Er zullen in Landes tienduizenden eenden op boerderijen in Sort-en-Chalosse en Bergouey worden geruimd. De sector zegt dat de ganzenlever-productie in de regio 7.300 directe banen en 16.000 indirecte banen omvat. De uitbraken vinden vooral plaat op kleinere bedrijven in het Zuidwesten van Frankrijk. Het betreft een regio waar veel eenden worden gehouden voor de productie van foie gras.

Ook nieuwe HPAI-uitbraken elders in Europa

Ook elders in Europa neemt het aantal HPAI-uitbraken nog steeds toe. Er zijn diverse uitbraken gemeld op commerciële pluimveebedrijven, zoals in Duitsland, Denemarken en Zweden. Ook worden er nog steeds besmette wilde vogels gevonden.

  • Duitsland: In Duitsland zijn sinds 23 december 2020 tien kalkoenenbedrijven besmet geraakt met HPAI in de Landkreisen Cloppenburg en Oldenburg in Nedersaksen. Ook is er een ganzenbedrijf besmet bij Leipzig in Saksen.
  • Denemarken: volgens lokale Deens autoriteiten is er begin dit jaar ook een vleeskuikenbedrijf getroffen met H5N8 in Denemarken (gemeente Viborg, regio Midden-Jutland). Het gaat om 9.000 dieren.
  • Zweden: op 4 januari meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) een uitbraak van H5N8 op een Zweeds op een bedrijf met circa 18.000 vleeskuikenouderdieren (gemeente Sjöbo in Skåne, de zuidelijkste provincie van Zweden).
 
 

Inloggen op de ledenportal