Pluimveeweb: 'Onderzoek en optimaliseren preventie onvoldoende om vogelgriep te stoppen'

06-01-2021
Minister Carola Schouten van Landbouw maakt zich zorgen over de voortdurende dreiging en uitbraken van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) en in de rest van Europa. „We hebben in Nederland de afgelopen jaren veel energie gestoken in onderzoek en het optimaliseren van de preventie. Dat is niet voldoende gebleken om de vogelgriepuitbraken te stoppen”, concludeert de minister.

„Dat weerhoudt ons er niet om met dit onderzoek en de preventie inspanningen door te gaan.” Dat schrijft de minister maandag 4 januari in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op vragen van de VVD. Volgens de VVD is er in Europa een gezamenlijke aanpak, het uitwisselen van 'best practises' en aanvullend onderzoek nodig om grip te krijgen op besmettingsroutes en het voorkomen van uitbraken. Schouten wil dit op de agenda te zetten van de Landbouwraad, de vergadering van Europese landbouwministers, als de besmettingen de komende tijd sterk doorzetten.

Volgens de minister is er wel een gezamenlijke aanpak in de EU wat betreft de bestrijding van hoog pathogene vogelgriep. Die aanpak staat beschreven in de Europese bestrijdingsrichtlijn voor vogelgriep. De verschillende landen presenteren maandelijks een samenvatting van de maatregelen die ze nemen om de vogelgriep te bestrijden. Tegelijkertijd kan de aanpak per land verschillen, omdat de pluimveesectoren en geografische omstandigheden per land anders zijn. In Duitsland verschilt de aanpak daardoor zelfs per deelstaat. Schouten beschikt niet over gedetailleerde informatie over de aanpak per lidstaat, schrijft de minister in de Kamerbrief.

 
 

Inloggen op de ledenportal