Boerderij: Vogelgriepzones in Belgiƫ opgeheven

07-01-2021
In België worden vrijdagnacht de vogelgriepzones in Diksmuide en Dinant opgeheven.

Hiertoe heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) besloten na een gunstig verlopen eindmonitoring in de 1 km-zone rond de besmetting met het laagpathoge H5-vogelgriepvirus in Diksmuide.

Vanaf donderdag zijn in heel België dan nog enkel de algemene preventieve maatregelen van kracht. Daartoe behoort ook het eind november ingestelde uitlaadverbod. Daarop was een uitzondering mogelijk voor kuikens die waren opgezet voor het verbod van kracht werd. Die uitzondering (derogatie) loopt deze week af. Gezien het nog steeds hoge dreigingsniveau en de grote besmettingsdruk, blijft het uitlaadverbod de komende weken onverminderd van kracht. Wel zal het FAVV vanaf 10 januari toestaan dat verschillende stallen van een bedrijf onafhankelijk van elkaar worden leeggehaald.

Dreiging niet geweken

Dat België ‘zonevrij’ is, wil niet zeggen dat de dreiging geweken is, zo benadrukt de Landsbond Pluimvee. De pluimveeorganisatie wijst op de nog steeds bijkomende besmettingen bij wilde vogels, zoals deze week nog in Zedelgem. Er is nu een twintigtal vogels van verschillende soorten gevonden op meer dan vijftien locaties.

Ook de ontwikkeling van vogelgriepbesmettingen in de buurlanden wordt als zorgelijk beschouwd. Onder meer de besmetting op een kalkoenbedrijf in Moergestel (N.-Br.), waarvan de 10 km-zone tot aan Poppel (België) raakt. Deze besmetting is onrustwekkend, gezien de hoge pluimveedichtheid langs beide kanten van de grens.

Vogelgriep in Duitsland en Frankrijk

In Frankrijk is volgelgriep – net zoals in 2015 en 2017 – opnieuw geïntroduceerd in de eenden- en ganzenhouderij in het zuidwesten van het land. Op 29 december waren er 21 haarden gemeld, sinds 1 januari staat de teller op 61, zo maakte het Franse ministerie van landbouw zondag bekend. De meeste van deze haarden (48) bevinden zich in de Landes, een departement in het zuidwesten van het land dat bekendstaat om zijn productie van foie gras. Het grote aantal uitbraken in korte tijd doet vrezen dat er zich daar opnieuw een scenario van honderden besmettingen en vele maanden bestrijding ontwikkelt, zo vreest de Landsbond.

In Duitsland is het AI-virus opgedoken in de pluimveedichte gebieden in Nedersaksen en is het aantal besmettingen vooral bij kalkoenen de afgelopen week fors toegenomen.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal