Boerderij: Eierprijzen dalen licht in rommelige eerste week

08-01-2021

Na een aantal gebroken weken worden in de eerste week van het jaar op veel plaatsen de voorraden weer aangevuld. 

Het is daarbij wel altijd de vraag waar de overstelpende vraag van voor de feestdagen is gebleven. Zijn de geleverde eieren ook verkocht? En als dat het geval is; staan ze nog in de koelkast of zijn ze ook geconsumeerd?

Geen spectaculaire start
Dit jaar is geen sprake van spectaculaire start. Handelaren en pluimveehouders betitelen de eiermarkt als erg rustig. Ook rommelig en onoverzichtelijk wordt genoemd. Zo viel er op de grote Duitse afzetmarkt een verkoopdag uit vanwege de viering van ‘Driekoningen’. Waar de Duitse WeserEms-notering stabiel bleef, deden de Nederlandse noteringen een klein stapje terug.

Prijzen wat lager
Zowel de Amsterdamse grossiersnoteringen als de spotmarkt in Barneveld gingen gemiddeld 5 tot 10 cent achteruit. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram daalt 6 cent naar € 6,70 per 100. 100 witte scharreleieren van dat gewicht muteren slechts een cent lager en komen daarmee op € 6,22 per 100 eieren.

Stapje terug industrienoteringen
Ook de industrienoteringen doen een klein stapje terug. De NOP-industrienotering voor scharreleieren daalt 0,3 cent naar € 0,783 per kilo. Die voor kooi-eieren met 0,4 cent naar € 0,665 per kilo.

Geen paniek
De licht dalende cijfers leiden niet tot paniek. De markt is stabiel en heeft een positieve ondertoon, al wordt verwacht dat volgende week ook nog een rommelige week zal zijn. Daarna zal de markt zich herpakken doordat de ogen op Pasen gericht gaan worden. De kokers en de ververs beginnen dan van lieverlee weer belangstelling te tonen.

Ook de verwachtingen over het voortzetten van de lockdown zijn voor de eiermarkt niet per definitie nadelig. Mensen blijven eieren eten en daarbij voeren de duurdere eieren uit de supermarkt de boventoon.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal