Pluimveeweb: Nieuwe vogelgriepbesmettingen in Duitsland, Hongarije en Italiƫ

14-01-2021
De afgelopen dagen waren er nieuwe hoog pathogene vogelgriepbesmettingen in Duitsland, Hongarije en Italië. Het virus wordt zowel op pluimveebedrijven als in besmette wilde vogels vastgesteld.

Volgens Duitse media zijn er wederom twee uitbraken van hoogpathogene vogelgriep vastgesteld in Duitsland. Eén uitbraak vond plaats op een bedrijf met 18.400 vleeskuikenouderdieren in de regio Oldenburg. De andere uitbraak vond plaats op een bedrijf met 9.200 kalkoenen in de regio Cloppenburg. In beide regio's waren de afgelopen weken al meerdere uitbraken van hoog pathogene vogelgriep op pluimveebedrijven.

Ook in Hongarije is het virus vastgesteld. In het noordoosten van Italië zijn verschillende wilde besmette vogels gevonden met H5N8, meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE).

Deze en eerdere uitbraken hebben tot gevolg dat een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) verplicht is voor vervoermiddelen die gevogelte en broedeieren vervoeren naar Nederland uit de volgende landen: België, Kroatië, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Polen en Zweden.

Data intrekking BT-gebieden

Inmiddels zijn er verschillende beschermings- en toezichtsgebieden (BT-gebied) ingetrokken. Er zijn nog twee BT-gebieden actief:

  • Buitenpost: intrekking volledige gebied op 15 januari
  • Moergestel: intrekking B-gebied op 29 januari en intrekking T-gebied op 6 februari

In principe wordt een BT-gebied (10 km) weer vrijgegeven na 30 dagen vanaf de dag dat de eerste R&O heeft plaatsgevonden om 00:00 uur. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 km) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 km) over. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wél.

Status 16-weken-termijn

Op 12 februari 2021 is de ophokplicht 16 weken van kracht. Vanaf dat moment heeft de ophokplicht consequenties voor de afzet van vrije uitloopeieren. Avined en de pluimveeorganisaties hebben hierover overleg met het ministerie van LNV. Gezien de veterinaire situatie zal de ophokplicht de komende tijd van kracht blijven. Het ministerie houdt de situatie in de gaten en zal ook de deskundigengroep dierziekten raadplegen over de risico’s en de maatregelen.

 
 

Inloggen op de ledenportal