Boerderij: Eiermarkt is in balans

15-01-2021

Het was geen spannende week op de eiermarkt.

Na de altijd rustige eerste week van het nieuwe jaar volgde een normale week. Er gebeurde van alles, maar niet met de prijs. Oftewel: de eieren zijn er en die lopen ook wel weg, maar tegen stabiele prijzen. Veranderingen zitten in de details. Zo merken eierhandelaren dat de kleine klanten met directe verkoop wat meer afnemen, maar grote klanten doen het nog heel rustig aan. Daarmee is het totaal niet de drukte van de eerste lockdown toen ook de scholen gesloten waren en heel Nederland ook aan huis gekluisterd zat.

Stabiliteit
Dat wil niet zeggen dat de markt slecht loopt. De consumptie is goed en de bodem in de markt stabiel en breed gedragen. Er zijn geen grote regionale verschillen in Europa. Dat geeft het vertrouwen dat er stabiliteit is.

Dat is terug te zien in de noteringen. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram blijft exact gelijk op € 6,70 per 100. Witte eieren van dat gewicht blijven ook nagenoeg onveranderd met een stapje van € 6,22 naar € 6,21 per 100. Ook de Weser-Ems en Barneveld en de Amsterdamse grossiersnotering bewegen niet of nauwelijks.

Gekleurde eieren
Het gat tussen tafeleieren die in het supermarktkanaal worden verkocht en het reguliere product blijft echter wel groot. De prijs van tafeleieren zit rond € 1 per kilo, waar dat voor gewone scharreleieren € 0,78 tot € 0,80 per kilo is.

Waar vroeger gekleurde eieren alleen rond Pasen gegeten werden, liggen ze in Duitsland nu jaarrond in de winkel. Door verbeterde technieken is het kookresultaat hetzelfde als wanneer de consument ze zelf kookt en ook de kleur komt niet meer door de schil heen. De piek in de verkoop vindt echter nog wel altijd in het eerste kwartaal plaats. Vooral carnaval en Pasen zijn daarbij de aanjagers. Kokers en ververs wachten met spanning de marktvraag af. Doordat deze eieren in de supermarkt te koop zijn, kan het zijn dat ze evengoed in de winkelwagen belanden. Maar of dat ook in grote hoeveelheden is, nu het carnaval nergens groot gevierd wordt?! De verwerkers houden rekening met tegenvallende vraag.

Ook al valt Pasen dit jaar vroeg, de aanloop daarnaartoe zal pas over een paar weken merkbaar worden. Tot die tijd wordt voortzetting van het rustige en stabiele marktbeeld verwacht.

Prognose: stabiele prijs.

 
 

Inloggen op de ledenportal