Pluimveeweb: Eier-, melk- en andere boerderijautomaten steeds vaker doelwit inbraak

18-01-2021
Eier-, melk- en andere boerderijautomaten zijn steeds vaker doelwit van inbraak. De buit is vaak maar een paar tientjes, de schade loopt al gauw op tot enkele duizenden euro’s. Met een alarm kan een boer inbrekers afschrikken, maar overschakelen op alleen pinbetaling lijkt de beste oplossing. Bovendien kan een boer zijn boerderijautomaat verzekeren tegen diefstal.

De politie heeft geen specifieke cijfers van het aantal inbraken in boerderijautomaten. Maar in diverse media was de afgelopen jaren regelmatig te lezen over de inbraken in boerderijautomaten. Evenals de politie heeft verzekeraar Interpolis ook geen cijfers van het aantal inbraken in boerderijautomaten.

„We weten dat de laatste jaren meer huisverkoop via automaten voorkomt. De kans op diefstal wordt daarmee ook groter”, zegt John de Hoon, sectormanager agro van verzekeraar Interpolis. „Helaas kunnen we dit niet onderbouwen met cijfers, omdat diefstal en schade van specifiek boerderijautomaten niet is af te leiden vanuit ons schadesysteem. Een vergelijk of diefstal uit boerderijautomaten de afgelopen tijd vaker voorkomt is dus niet te maken.”

Te verzekeren tegen diefstal

Boeren kunnen hun boerderijautomaat verzekeren tegen diefstal. „Het risico van diefstal en vandalisme verzekeren wij als de automaten in een afgesloten gebouw staan en de schade is ontstaan na (buiten)braak aan dat gebouw. In dat geval is ook schade aan de automaten door vandalisme verzekerd. Voor diefstal van het geld zijn er aparte verzekeringen”, zegt de Hoon. Ondernemers met vragen over deze verzekeringsmogelijkheden verwijst De Hoon door naar hun verzekeringsadviseur.

Alleen pinbetaling

Interpolis heeft wel preventietips tegen inbraak opgesteld voor ondernemers met een boerderijautomaat. Belangrijk is om het voor ongewenste gasten zo onaantrekkelijk mogelijk maken om toe te slaan, door:

  • Gebruik te maken van automaten die uitgerust zijn met pinbetaling.
  • Duidelijk zichtbaar te maken dat de automaten met cash geld dagelijks worden geleegd. Leeg ze ook echt.
  • De automaten in een goed af te sluiten ruimte van een gebouw te plaatsen, zodat ze vooral ’s nachts goed beveiligd zijn.
  • Aanwezigheid van goede verlichting en camera’s.

Lees in de regionale agrarische vakbladen Stal & Akker, Vee & Gewas, Veldpost en Agraaf van vrijdag 15 januari meer tips en adviezen wat boeren zoal kunnen doen om een inbraak in hun boerderijautomaat te voorkomen. Klik hier om een gratis proefnummer voor één van deze agrarische vakbladen aan te vragen en hier om abonnee te worden op één van deze vakbladen.

 
 

Inloggen op de ledenportal