NieuweOogst: Bijna 350 uitbraken vogelgriep in Frankrijk

20-01-2021

Vogelgriep breidt in Frankrijk fors uit. Het Franse ministerie van Landbouw meldt 345 uitbraken, waarvan 323 in het zuidwesten bij de Spaanse grens. Het zijn vooral eendenbedrijven die zijn getroffen.

Al sinds begin januari lijkt het erop dat de uitbraken van vogelgriep in het zuidwesten van Frankrijk niet onder controle zijn. De Franse landbouwminister heeft daarom opgeroepen de bioveiligheidsmaatregelen strikt in acht te nemen. Omdat hij niet verwacht dat het daarmee alleen lukt, worden ook bedrijven preventief geruimd. Dat gebeurt binnen een straal van 1 kilometer rondom een uitbraak.

Daarnaast worden alle watervogels in een straal van 5 kilometer rondom de uitbraak gedood. Eerst was dat in een straal van 3 kilometer rondom de uitbraak. Het toezichtsgebied rondom een uitbraak is opgerekt naar een straal van 20 kilometer. Herbevolking van bedrijven is voorlopig verboden, ook al was het bedrijf niet geruimd.

Op 14 januari waren er al 1,116 miljoen stuks pluimvee gedood, waarvan meer dan de helft preventief, om de uitbraken tot staan te brengen. Het grootste deel hiervan zijn eenden.

Tekst: John Lamers

 
 

Inloggen op de ledenportal