Pluimveeweb: Vogelgriep in Frankrijk breidt flink uit

20-01-2021
In het departement Landes (rode punt op de kaart) in het zuidwesten van Frankrijk zijn al 326 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
In het departement Landes (rode punt op de kaart) in het zuidwesten van Frankrijk zijn al 326 uitbraken van hoog pathogene vogelgriep vastgesteld.
De hoog pathogene H5N8 vogelgriep is in Frankrijk flink uitgebreid. Er zijn inmiddels 348 uitbraken, waarvan 326 in het zuidwesten bij de Spaanse grens. In die regio worden veel eenden gehouden voor de productie van foie gras. Veel van die eendenbedrijven zijn getroffen door het virus.

Op 1 januari waren er 61 uitbraken van vogelgriep in Frankrijk, waarvan 48 in de zuidwestelijke departement Landes, vlakbij de grens met Spanje. De Franse autoriteiten krijgen het virus in de regio lastig onder controle. De Franse minister van Landbouw heeft meermaals opgeroepen de hygiënemaatregelen strikt in acht te nemen. Aangezien hij niet verwacht dat Frankrijk het virus daarmee onder controle krijgt, worden ook bedrijven preventief geruimd. Dat gebeurt binnen een straal van 1 kilometer rondom een uitbraak.

Daarnaast worden alle watervogels in een straal van 5 kilometer rondom de uitbraak gedood. Eerst was dat in een straal van 3 kilometer rondom de uitbraak. Het toezichtsgebied rondom een uitbraak is opgerekt naar een straal van 20 kilometer. Herbevolking van bedrijven is voorlopig verboden, ook al was het bedrijf niet geruimd.

Op 14 januari waren er al 1,116 miljoen stuks pluimvee gedood, waarvan meer dan de helft preventief, om de uitbraken tot stilstand te brengen. Het grootste deel hiervan zijn eenden. Lees meer op de website van het Franse ministerie van landbouw.

 
 

Inloggen op de ledenportal