Pluimveeweb: Ophokplicht en afwaardering eieren een van eerste agendapunten Eric Hubers

22-01-2021
Als vicevoorzitter van de Europese pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca, de Europese koepel van landbouworganisaties en -coöperaties, wil Eric Hubers de belangen van de Nederlandse pluimveehouders verdedigen. ‘Wij doen ertoe als Nederlandse pluimveesector. Daar zet ik mij graag voor in. De afwaardering van eieren zal een van mijn eerste agendapunten zijn.’

Eric Hubers is leghennenhouder in het Limburgse Ysselsteyn en tot 1 januari 2021 vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij van LTO/NOP. Op 18 januari is hij gekozen als vicevoorzitter van een periode van twee jaar van de pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca. Dat maakte Copa-Cogeca maandag 18 januari bekend.

Gelijk speelveld
„Als Nederlandse pluimveesector produceren we voor een internationale markt en is een gelijk speelveld ontzettend belangrijk. Als vicevoorzitter kan ik mee de agenda bepalen en word continue geïnformeerd. Als praktiserend pluimveehouder kan ik de belangen goed verdedigen. Dat is mijn nieuwe uitdaging”, zegt Eric Hubers. Hij geeft aan dat het gevolg van de ophokplicht een van zijn eerste agendapunten zal zijn.

Copa-Cogeca
Copa-Cogeca is de verenigde stem van de boeren en coöperaties in de Europese Unie. „Je kunt het vergelijken met LTO Nederland maar dan EU breed. Dit betreft 22 miljoen boeren. Ons doel is een sterke agrarische sector en een goede voedselvoorziening”, legt Hubers uit. In diverse werkgroepen zijn de onderwerpen uitgesplist. „De werkgroep Poultry and Eggs is een soort vakgroep voor de pluimveehouders in de EU. Daaraan is het overleg met de Europese Commissie gekoppeld. Als Nederland zijn wij altijd een van de 16 landen, van in totaal 27 landen, die in het overleg met de commissie deelnemen.”

Tijdens zijn negen jarig voorzitterschap behartigde Hubers, als afgevaardigde van de Nederlandse sector, al de belangen van de Nederlandse pluimveesector in Brussel bij de ‘working party Poultry and Eggs’ van Copa – Cogeca. „Het buitenland trekt mij, mijn opvolger Kees de Jong gaf aan dat liever niet te doen. Ik doe het graag en we stemmen onderling de agenda’s en punten af.”

Voor de sollicitatieprocedure van vicevoorzitter schreef LTO voorzitter Sjaak van der Tak een aanbevelingsbrief en maakte Hubers een filmpje op zijn bedrijf. „Brussel bezoeken zat er vanwege corona niet in. Het filmpje moest natuurlijk in het engels. Dus dat gedaan en na de stemmingsronde ben ik verkozen.”

Praktische inbreng
Naast Hubers zijn ook de Italiaan Gian Luca Bagnara en Fransman Jean-Michel Schaeffer verkozen tot bestuursleden. Bagnara neemt het voorzitterschap op zich. „Hij is een diplomaat en geen pluimveehouder. Dat is voor mij ook een drijfveer om vooral mijn praktische kennis en feiten in te brengen. De vorige voorzitter was een Engelsman maar vanwege Brexit is die vertrokken. Mijn voordeel is dat ik goed Engels spreek en niet zoals de Zuid Europeanen met een tolk hoef te werken. Dat is veel indirecter.”

Hubers verwacht in de toekomst vaker naar Brussel af te reizen. „De tijdsinvulling zal zeker minder zijn dan het voorzitterschap. Het is natuurlijk ook afhankelijk van wat er speelt. Een van de eerste zaken op de agenda is het gevolg van de ophokplicht. Als Nederland hadden wij als eerste de ophokplicht en onze eieren moeten dus eerder afgewaardeerd worden. Een onderwerp dat ik snel op de agenda wil hebben.” Ook het vaccineren tegen vogelgriep wil Hubers zeker op de agenda zetten. „Dat is wel iets van een langere adem. De deskundigen, zoals Arjan Stegeman, pleit er ook voor. Dat breng ik zeker in bij Copa-Cogeca."

In vakblad Pluimveeweb van januari blikt Eric Hubers in een uitgebreid interview terug op het voorzitterschap van LTO/NOP. Het vakblad verschijnt donderdag 28 of vrijdag 29 januari. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
 

Inloggen op de ledenportal