Pluimveeweb: Nieuwe vogelgriepuitbraken in Duitsland, Frankrijk en Polen

26-01-2021
De afgelopen dagen waren er nieuwe vogelgriepuitbraken in Duitsland, Frankrijk, Polen, Zweden, Finland en Spanje. Het werd zowel op pluimveebedrijven als in besmette wilde vogels vastgesteld in die landen.

Dat meldt Avined dinsdagmorgen 26 januari in een update. Volgens Duitse media zijn er wederom twee hoog pathogene vogelgriepuitbraken vastgesteld in de Duitse regio’s Oldenburg en Cloppenburg. Het betreffen twee uitbraken: een pluimveebedrijf met kippen en een bedrijf met kalkoenen, meldt Avined.

Afgelopen zondag 24 januari werd het H5N8 virus ook vastgesteld op een kalkoenbedrijf in Bresch in het district Prignitz in de deelstaat Brandenburg, meldt de Duitse pluimveenieuwssite DGS. Dit is het tweede geval van vogelgriep bij pluimvee deze herfst en winter in de deelstaat Brandenburg. De circa 16.000 kalkoenen (opfok- en kalkoenhanen) op deze locatie zijn in opdracht van de verantwoordelijke veterinaire dienst geruimd.

Daarnaast werd het virus onlangs ook vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf in de gemeente Lastrup in de deelstaat Nedersaksen. De 72.000 vleeskuikens waren 34 dagen oud. Het getroffen bedrijf lag in een reeds bestaand beschermings- en toezichtsgebied. De uitbraak resulteert erin dat het beschermings en toezichtsgebied naar het zuiden verschuift. De besmetting op het vleeskuikenbedrijf werd vastgesteld tijdens het standaard vogelgrieponderzoek op bedrijven in het beschermings- en toezichtsgebied, meldt DGS.

H5N8 Frankrijk breidt zich uit

In Frankrijk breidt de hoog pathogene vogelgriep (H5N8) zich verder uit. Er zijn rond de 350 uitbraken vastgesteld, meldt Avined. De meeste uitbraken doen zich voor in het zuidwesten bij de Spaanse grens. In deze regio worden veel eenden gehouden voor de productie van foie gras.

In Polen is er opnieuw een kalkoenbedrijf getroffen door het H5N8-virus. Het gaat om de provincie Zachodniopomorskie in het noordwesten van Polen.

Aan de zuidoostelijke kust van Zweden (provincie Kalmar län) is er een legpluimveebedrijf getroffen. Hierbij is het H5N5-virus vastgesteld. Er zijn ruim 500.000 dieren geruimd. Bovendien worden er nog steeds besmette wilde vogels gevonden in landen als Duitsland, Polen, Ierland en Frankrijk.

Eerste gevallen in Spanje en Finland

In het zuiden van Finland en in het noorden van Spanje zijn de afgelopen dagen ook de eerste gevallen van vogelgriep officieel bevestigd. Op een fazantenboerderij in Janakkala, ten noorden van Helsinki, is het eerste Finse geval van geconstateerd. In de Noord-Spaanse provincie Catalonië gaat het om vier vogels in een natuurpark die waarschijnlijk vanuit besmet gebied in Zuid-Frankrijk de Pyreneeën zijn overgestoken. Dat melden diverse media.

Status 16-weken-termijn

Op 12 februari 2021 is de ophokplicht 16 weken van kracht. Met ingang van deze datum moeten vrije uitloopeieren van koppels die op 23 oktober 2020 op het legbedrijf aanwezig waren, worden gestempeld met de ‘2’ van scharreleieren. Dit geldt niet voor jonge leghennen die na 23 oktober 2020 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2 ‘stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).

Avined en de pluimveeorganisaties hebben regelmatig overleg met het ministerie van LNV over de ophokplicht. Gezien de veterinaire situatie zal de ophokplicht naar verwachting de komende tijd van kracht blijven.

Data intrekking BT-gebied Moergestel

Het B-gebied (3-kilometerzone) Moergestel wordt 29 januari ingetrokken (00:00 uur). Het gehele gebied (T-gebied) volgt op 6 februari. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Een B-gebied (3 km) wordt in principe na 21 dagen weer ingetrokken. Hierdoor blijft er alleen een T-gebied (10 km) over. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wél.

 
 

Inloggen op de ledenportal