Pluimveeweb: Winkelprijzen eieren blijven hoog, prijzen pakstations iets gestegen

30-01-2021
De prijzen voor eieren in Nederlandse supermarkten bleven in oktober en november vorig jaar op hetzelfde hoge niveau. Eieren blijven duur in de supermarkt. Pakstations kregen iets hogere prijzen uitbetaald voor eieren. De prijzen van gangbare scharreleieren voor leghennenhouders dalen al sinds juni vorig jaar, maar gangbare scharreleieren zijn echter niet meer in Nederlandse supermarkten te koop.

Dat meldt Agrimatie van Wageningen UR deze week. „De consumentenprijsindex van eieren bleef over de maanden oktober en november 2020 gelijk. In november 2020 was de index 143 (2015=100). Door de coronacrisis is er extra vraag naar eieren in de supermarkt en blijven eieren duur in het winkelschap. De producentenprijs (voor de producten af eierpakstation) is iets gestegen. In november 2020 was de index 104. Deze index heeft betrekking op de afzet naar de binnenlandse markt”, aldus Agrimatie.

De eierprijs voor leghennenhouders daalt al sinds juni vorig jaar. „De index was in oktober 86 en in november 84. Volgens het normale seizoenspatroon stijgen de prijzen in het najaar, maar dat is nu dus niet het geval. De zogeheten af-boerderijprijsindex heeft betrekking op reguliere scharreleieren. Deze eieren gaan naar de foodservice of worden geëxporteerd. Door de coronacrisis is de afzet op deze markt lager.”

Contractprijzen opgelopen

De Nederlandse supermarkten verkopen bijna uitsluitend eieren met een keurmerk. Dit zijn eieren met het Beter Leven keurmerk met 1 ster, vrije-uitloopeieren of biologische eieren. Deze eieren worden door de leghennenhouders vooral volgens contracten met een vaste prijs verkocht. „Sinds de zomer zijn de contractprijzen duidelijk opgelopen. Om deze reden is de vergelijking van de consumenten- met de af-boerderijprijs niet zuiver”, verklaart Agrimatie. Lees meer op de website Agrimatie van Wageningen Economic Research.

 
 

Inloggen op de ledenportal