Pluimveeweb: Hoog pathogene vogelgriep op kalkoenbedrijf in Zuidwest-België

29-01-2021
Op een kalkoenbedrijf in Deerlijk (zie rode punt op de kaart) in de provincie West-Vlaanderen in het zuidwesten van België is hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op vrijdag 29 januari.
Op een kalkoenbedrijf in Deerlijk (zie rode punt op de kaart) in de provincie West-Vlaanderen in het zuidwesten van België is hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op vrijdag 29 januari.
Op een kalkoenbedrijf in Deerlijk in de provincie West-Vlaanderen in het zuidwesten van België is hoog pathogene H5N8 vogelgriep vastgesteld op vrijdag 29 januari.

Dat maakte het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) vrijdagmiddag 29 januari bekend. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd het aanwezige pluimvee op het bedrijf geruimd en worden een beschermingsgebied met een straal van 3 kilomter en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilomter rond het besmette bedrijf ingesteld.

Deze nieuwe besmetting brengt het aantal besmettingshaarden bij pluimvee met het vogelgriepvirus H5 in België daarmee op vier. Eind 2020 werd een hoog pathogene variant van het virus vastgesteld op een pluimveehouderij in Menen en bij een particuliere houder in Dinant, de besmetting van een pluimveehouderij in Diksmuide werd veroorzaakt door een laag pathogene variant. Daarnaast zijn er ook besmettingen vastgesteld bij wilde vogels op een twintigtal locaties in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Luik.

Bijkomende maatregelen

In het 10 kilomter toezichtsgebied is het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Elke houder van pluimvee moet zijn dieren in hun hok voeren en drenken. Bovendien moet elke professionele pluimveehouder in deze bufferzone binnen de 72 uur een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

In het beschermingsgebied (3km) dienen pluimvee en de andere vogels in de stallen, gebouwen of hokken opgesloten te worden. Het verplaatsen van alle pluimvee, andere vogels en broedeieren is verboden (doorvoer doorheen de zone is wel toegelaten). Bovendien moet elke professionele pluimveehouder binnen de 24 uur, en particuliere houder van pluimvee of vogels binnen de 48 uur, een inventaris opmaken waarin aangeven wordt hoeveel dieren er per soort gehouden worden.

 
 

Inloggen op de ledenportal