Boerderij: Nieuwe hoogpathogene AI-besmetting in Belgiƫ

29-01-2021
Op een kalkoenenbedrijf in de gemeente Deerlijk, in de provincie West-Vlaanderen is vrijdag 29 januari een besmetting met het vogelgriepvirus van het type H5N8 vastgesteld.

Het gaat om een hoogpathogene variant van het virus. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, werd het aanwezige pluimvee geruimd en is er een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer rond de haard ingesteld. Deze besmetting is de vierde H5-vogelgriepbesmetting in België. De eerste was eind 2020.

Risico op vogelgriep in Nederland ‘zeer hoog’

In Nederland is het ingeschatte risico voor pluimveebedrijven om besmet te raken met hoogpathogene vogelgriep (HPAI) nog altijd ‘zeer hoog’. Dat laat Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) weten in antwoord op vragen van het vakblad Pluimveehouderij. Ondanks dat het aantal gevonden dode vogels met vogelgriep afneemt en de vogeltrek ten einde is. Omdat de vogels zijn aangekomen op hun plaats van bestemming is er minder beweging van de vogels.

De laatste vogelgriepbesmetting op een commercieel bedrijf in Nederland dateert van 5 januari, toen op een kalkoenenbedrijf in Moergestel HPAI werd vastgesteld. Sinds 29 oktober zijn in totaal tien Nederlandse bedrijven getroffen door hoogpathogene vogelgriep.

Vogelgriep in Europese landen

In januari zijn meerdere pluimveebedrijven in verschillende Europese landen getroffen door vogelgriep. Aan de zuidoostkust van Zweden werd het H5N8-virus aangetroffen op een legpluimveebedrijf. Er zijn ruim 500.000 hennen geruimd. Het virus werd ook aangetroffen op commerciële bedrijven in de Duitse regio’s Oldenburg en Cloppenburg. Ook Polen en Frankrijk meldden vogelgriepuitbraken, op kalkoenen- en eendenbedrijven.

 

Gerelateerde tags:

 
 

Inloggen op de ledenportal