Boerderij: Eierprijs gaat schoorvoetend omhoog

29-01-2021

De eiermarkt trekt de lijn van vorige week door: winkels bestellen goed, maar de verwerkende industrie heeft niet veel nodig.

En waar de ene afnemer wat voorraden wegwerkt, bestelt de ander weer wat meer. De eierconsumptie is daarmee in totaliteit redelijk goed te noemen, maar ook niet uitzonderlijk. Daarbij is een eierautomaat op een boerenerf ook in coronatijd een vertrouwde plek om te kopen. Boeren met huisverkoop zien door de lockdown de vraag naar hun product toenemen.

Het eieraanbod is niet bijzonder groot. Handelaren zeggen daarbij dat er ook weinig kleine eieren zijn. Beide punten komen doordat er rond kerst meer koppels zijn geruimd. Dat resulteert er bovendien in dat de drukkende voorraden die de markt wekenlang wat tegenhielden, nu beginnen af te nemen. Het aanbod zal naar verwachting over een aantal weken weer stijgen, maar daarvoor is in aanloop naar Pasen dan ook weer plek.

Prijs volgens vaste afspraken
De vraag naar tafeleieren is dus goed. De tweedeling daarin blijft bestaan: er blijft veel vraag naar eieren met sterren die in supermarkten kunnen worden verkocht. De prijs daarvan verloopt echter voor het grootste deel volgens vaste afspraken. De noteringen van de reguliere eieren loopt daar achteraan. Die noteringen stijgen ook deze week licht. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram maakt een stap omhoog van 8 cent en komt daarmee op € 6,84 per 100 stuks. 100 witte eieren van dat gewicht plussen deze week 14 cent naar € 6,42.

Ook op de Duitse WeserEms notering gaat de stijging van de prijs van witte scharreleieren harder dan van bruine. Witte M-en stijgen € 0,40 naar € 7,00, waar bruine het met € 0,10 meer op € 6,85 per 100 moeten stellen.

Licht plusje industrie-eieren
De afzet naar de horeca is zwak. Dat er weinig gebeurt, is terug te zien in de noteringen van industrie-eieren, al vertonen ook die weer een plusje. De Nederlandse kooi-eierprijzen zijn daarbij deze week dichter naar die in Duitsland toegetrokken. De NOP-richtprijs sluit deze week bijna 2 cent hoger af dan die begon op € 0,699 per kilo, terwijl de WeserEms-notering voor kooi-eieren op € 0,700 per kilo blijft staan. Bij de notering voor scharreleieren met bestemming industrie is het omgekeerd. Daar stijgt de WeserEms-notering 5 cent naar € 0,85 terwijl NOP 3,5 cent bijschrijft en op € 0,824 uitkomt.

Voor komende week verwachten marktpartijen voortzetting van het marktbeeld. De eierprijs zal schoorvoetend omhoog blijven gaan.

Prognose: licht stijgend.

 
 

Inloggen op de ledenportal