Pluimveeweb: Exzolt ontvangt dierenwelzijnsclaim

01-02-2021

MSD Animal Health heeft een positief advies ontvangen van het Committee for Veterinary Medicinal Products, CVMP. Als enige diergeneesmiddel voor pluimvee mag Exzolt in haar productspecificaties opnemen dat het middel een significante verbetering van dierwelzijnsparameters oplevert.

Vanaf eind januari 2021 mag MSD Animal Health aan de bijsluiter van het diergeneesmiddel Exzolt toevoegen dat behandeling met dit diergeneesmiddel het dierenwelzijn van pluimvee verbetert. Dat maakte het Europees Medicijn Agentschap, EMA bekend. Het Committee for Veterinary Medicinal Products, CVMP, heeft een positief advies uitgebracht over de toevoeging van de welzijnsclaim aan de bijsluiter van Exzolt.

„Wij zijn ontzettend blij met deze toekenning. Sinds de lancering in 2017 laat het gebruik van Exzolt zien dat de kippen na behandeling minder stress hebben en de resultaten verbeteren. Deze erkenning is een kroon op ons werk”, zegt Joep Bolwerk, Directeur Business Unit Poultry Benelux MSD Animal Health.

Vogelmijt vermindert dierenwelzijn
Vogelmijtbesmettingen op het bedrijf verminderen de algehele conditie en productiviteit van de kippen. Vogelmijten veroorzaken hoge stress bij pluimvee en chronische huidirritaties die leiden tot pikken en kannibalisme. De ontwikkeling van effectieve en innovatieve behandelingen van rode vogelmijt bevorderen het welzijn van de dieren en is een diergeneeskundige noodzaak. De toekenning van een welzijnsclaim door de EMA bevestigen datgene dat eerder al werd erkend door opinieleiders, dierenartsen en pluimveehouders.

Alerte pluimveehouders
Feedback en ervaringen van Nederlandse- en Belgische pluimveehouders die vanaf 2017 ervaring hebben met Exzolt geven aan dat bij zwaar besmette koppels (bij ingangscontrole meer dan 250 mg vogelmijten per val) flinke welzijnsverbeteringen zichtbaar waren na behandeling met Exzolt. Naast een verlaging van de uitval en een verhoging van het legpercentage werd ook de stress bij de kippen sterk gereduceerd.

Een besmetting met rode vogelmijt kan snel uit de hand lopen met grote gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van het koppel. Snel handelen is dus nodig.

Joep Bolwerk: „De ervaring leert dat Nederlandse- en Belgische pluimveehouders zich bewust zijn van de grote gevolgen van een mijtenbesmetting. Zij grijpen over het algemeen snel in waardoor de vogelmijtendruk snel daalt en hun kippen happy en productief blijven.”

Continu aanpak
Het bestrijden van vogelmijten is een continu proces, dat bestaat uit Monitoren - Behandelen - Evalueren - Optimaliseren. „Optimaliseren bereik je door inzicht te krijgen in de insleep en versleep van vogelmijten op het bedrijf door middel van monitoring. Op deze manier kun je voor je bedrijf samen met je dierenarts een optimaal beheersingsprogramma ontwikkelen”, licht Bolwerk toe.

Vogelmijtbesmettingen zijn een bedrijfsprobleem en geen stalprobleem dat door de pluimveehouders steeds vaker in het bedrijfsmanagement als “standaard” wordt meegenomen. Het betrekken van personeel is daarin een belangrijk onderdeel. „Met behulp van een frisse blik en adviezen van onze pluimveeadviseur kan het welzijn van de kippen en pluimveehouder gewaarborgd blijven”, besluit Joep Bolwerk.

 
 

Inloggen op de ledenportal