AgriHolland: 'Leveranciers Albert Heijn en Jumbo moeten betalingskortingen niet accepteren'

26-09-2012

Leveranciers moeten bij Albert Heijn en Jumbo aangeven dat zij niet akkoord gaan met respectievelijk de 2% betalingskorting en de 1,25% Hallo Jumbo-bijdrage. Dit staat in een brief die de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en de Dutch Dairymen Board (DDB) naar leveranciers van Albert Heijn verstuurden. De agrarische organisaties vragen de leveranciers om aan hen door te geven in hoeverre ze er in slagen de kortingen van tafel te krijgen.

Op 14 september hebben de landbouworganisaties de directie van Albert Heijn in Zaandam gewezen op het feit dat zij niet eenzijdig bij leveranciers een betalingskorting kunnen verlangen. In een gesprek met Sander van der Laan, CEO van Albert Heijn, wezen de organisaties op het feit dat deze betalingskortingen ongetwijfeld op de voedselproducenten afgewenteld zullen worden. Albert Heijn houdt vooralsnog vast aan de 2% korting. Dit liet het bedrijf op 21 september weten na overleg met LTO Nederland. Per leverancier kan de korting variëren en ook de termijn waarop die geldt.

Ook Jumbo heeft leveranciers eenzijdig benaderd. In een brief van 7 september werden zij verzocht om een eenmalige betaling van 1,25% Hallo Jumbo-bijdrage over de gezamenlijke factuurwaarde van Jumbo en C1000. Deze bijdrage wordt over geheel 2012 bepaald en verrekend met de betalingen. Daarnaast heeft de directie van Jumbo besloten om per 15 oktober de betalingstermijn met 7 dagen te verlengen.

De agrarische vakbonden en DDB vinden de 2% betalingskorting van Albert Heijn en de 1,25% Hallo Jumbo-bijdrage plus een langere betalingstermijn onacceptabel. De prijzen die agrariërs ontvangen liggen veelal ver onder de kostprijs en de organisaties vrezen dat de extra kortingen uiteindelijk weer voor rekening van de primaire producenten zullen komen. De agrarische organisaties strijden voor een gelijkwaardige positie van de primaire producent in de keten en faire, kostendekkende opbrengstprijzen en hebben door middel van acties druk gezet bij Albert Heijn om af te zien van de betalingskorting. Nu is het aan de leveranciers van Albert Heijn en Jumbo om nee te zeggen tegen de kortingen, om zodoende druk op de opbrengstprijs van de primaire producenten te voorkomen.

bron: NVV, NMV, NAV, NVP en DBB, 26/09/12

Copyright ©2012 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal