Boerderij: Retail blijft volle pond betalen voor ex-uitloopei

03-02-2021

Diverse supermarkten blijven de contractprijs betalen voor eieren van hennen die al 16 weken niet naar buiten zijn geweest.

Verschillende grote Nederlandse retailers blijven de komende tijd het volle pond betalen voor eieren van pluimveehouders die normaal vrije-uitloopeieren leveren, maar dit tijdelijk vanwege de langdurende ophokplicht niet kunnen. Albert Heijn en Jumbo bevestigen dat zij inderdaad de contractprijzen blijven doorbetalen.

Ophokplicht door vogelgriep
Op 12 februari verloopt de 16-wekentermijn voor vrije-uitloopeieren en moeten eieren van hennen die al 16 weken niet naar buiten zijn geweest gestempeld worden als scharrelei; een afwaardering. Deze kippen mogen al 16 weken niet naar buiten vanwege de aanhoudende ophokplicht om vogelgriep. In 2017 gebeurde hetzelfde en was deze afwaardering een enorme schadepost voor de legpluimveehouders.

Pluimveeorganisaties LTO/NOP en NVP laten weten dat ook andere supermarkten hebben toegezegd de contractprijs te blijven doorbetalen: de retailers verenigd in inkoopcombinatie Superunie (Boni, Boon, Coop, Deen, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz), Lidl en Bidfood.

Loyaliteit naar boeren
De twee pluimveeorganisaties gingen in gesprek met de diverse retailers en zijn enthousiast over de toezegging dat de supermarkten de eieren willen blijven inkopen voor de afgesproken contractprijs, hoewel de eieren niet meer de status vrije uitloop hebben. LTO/NOP en NVP laten weten dat de betreffende supermarkten hiermee hun loyaliteit naar boeren tonen, die met het ophokken juist goed voor hun dieren zorgen, en hopen dat andere retailers het voorbeeld zullen volgen.

De eieren zullen met een aparte verpakking in het supermarktschap gaan komen, met de vermelding dat het gaat om eieren van voormalig vrije-uitloopkippen. De precieze invulling hangt af van de individuele retailer.

Nederlandse vrije-uitloopeieren naar Duitse supermarktketens
Anevei-voorzitter Hubert Andela wil de verwachtingen temperen wat betreft het zichtbaar houden van het voormalig vrije-uitloopei: “We juichen het toe dat de eieren in een deel van de Nederlandse supermarkten als zodanig zichtbaar blijven, maar iedereen moet zich realiseren dat driekwart van de Nederlandse vrije-uitloopeieren naar Duitse supermarktketens gaan.”

In Duitsland is geen landelijke ophokplicht en in de regio’s waar die wel is ingesteld, gebeurde dat weken later dan in Nederland. In Duitse supermarkten zullen Duitse vrije-uitloopeieren dus nog wel te koop zijn.

Eierhandelaar Roel van Zetten in Ommeren (Gld.) laat desgevraagd weten al enkele weken bezig te zijn om dit voor te bereiden in overleg met enkele retailers. Onder meer met het ontwerpen van de verpakkingen, klantspecifiek.

Logistieke uitdaging
Van Zetten werkt graag aan een ‘solidariteits-ei’ om een deel van de afzet te behouden. Hij noemt het ‘voorbarig om een inschatting te maken’ hoeveel van die scharreleieren van opgehokte vrije-uitloopkippen verkocht zullen worden. Volgens de eierhandelaar is het een logistieke uitdaging met extra kosten en handwerk. Met het risico met eieren en verpakking te blijven zitten.

Het grootste knelpunt is wat hem betreft eveneens dat driekwart van de vrije-uitloopeieren de grens over gaat, en de vraag is of de Duitse afnemers die scharreleieren van opgehokte vrije-uitloopkippen zullen blijven kopen.

 
 

Inloggen op de ledenportal