Pluimveeweb: Poolse legbatterijeieren in Antwerpen verkocht als scharrelei

05-02-2021
Op de markt in Antwerpen ontdekte een klant van legpluimveebedrijf ’t Kakelhof Poolse batterijeieren. „Verkocht als 100 procent Farm Fresh scharreleieren en met een houdbaarheidsdatum van vijf weken oud. Dat is oneerlijke concurrentie op twee fronten.” Dat zegt leghennenhoudster Mariëlle Schalk uit het Belgische Meer.

Op Facebook meldde ze de actie. „Een klant van ons die onze eieren ook in Antwerpen te koop aanbiedt, kwam twee weken geleden met dit bericht bij ons aan. Hij zat ermee. Ik heb een mail naar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gestuurd maar een antwoord is tot nu toe uitgebleven. Ik dacht ik zet het online en zie wel wat er gebeurt.” Op bijgevoegde foto's is de code 3 op het ei zichtbaar, op het etiket staat code 2 scharrelei. Het bericht is al ruim 245 keer gedeeld.

Ook is de houdbaarheidsdatum fout. Als houdbaarheidsdatum is genoteerd 27/2/2021; vijf weken na de aankoopdatum. „Het klopt gewoon niet dat we zulke praktijken tegenkomen. In- en export gebeurt. Daar is niets mis mee. Wel moeten de geïmporteerde producten voldoen aan de juiste criteria, dezelfde als waar wij als Belgische pluimveehouders aan moeten voldoen. Dit is oneerlijke concurrentie. En zeker in deze tijd met slechte eierprijzen is het nog moeilijker te verkroppen”, zegt Schalk. Ze hoopt dat haar bericht iets positiefs teweeg brengt en deze oneerlijke handelspraktijken tot het verleden gaan behoren.

 
 

Inloggen op de ledenportal