Pluimveeweb: Hoge graanprijzen maken voedselinflatie mogelijk tot wereldwijde kwestie

07-02-2021
Voedselinflatie wordt mogelijk een van de belangrijkste wereldwijde kwesties op de overheidsagenda’s. Dat stelt de Rabobank in haar Pork Quarterly naar aanleiding van de fors gestegen prijzen voor granen, mais en soja. Het indirecte gevolg zijn hogere vleesprijzen.

Hogere voerkosten zullen in 2021 de marges voor vleesvarkenshouders onder druk zetten, verwacht de Rabobank. Waarschijnlijk zullen de prijzen van de belangrijkste voederproducten (maïs, tarwe en sojameel) dalen vanaf de piekniveaus in het eerste kwartaal van 2021. Maar uiteindelijk zullen ze ruim boven de niveaus van vorig jaar blijven. De Rabobank verwacht dat de gemiddelde jaarprijs voor maïs het meest zal stijgen (+42 procent ten opzichte van het jaar op jaar gemiddelde), gevolgd door sojameel (+35 procent) en tarwe (+19 procent).

Oorzaken

De prijsstijgingen kennen meerdere oorzaken. Oorzaken die gezamenlijk zorgen voor een krap aanbod en een gelijktijdige stijging van de vraag. Zo zijn de weersomstandigheden in Rusland en de VS een punt van zorg wat betreft het tarwe-aanbod. Het weer in Zuid-Amerika bedreigt de oogst van soja en maïs. Lage voorraden in verhouding tot de consumptie verkleinen het maïsaanbod in de VS. De vraag naar sojameel wordt gestuwd door een sterke Chinese vraag. Het uiteindelijke effect van deze stijgende prijzen op de uiteindelijke voerkosten hangt deels af van de gebruikte voermengsels. Uiteindelijk zullen de hogere voerprijzen een negatief effect hebben op de marges in de varkenshouderij. Voor sommige (kleinere) veehouders kan het zelfs aanleiding zijn om te stoppen.

Andere granen

Hoge prijzen voor maïs en sojabonen kunnen ook leiden tot vervanging door andere granen. Dit zal resulteren in stijgende graanprijzen.

Voedselinflatie

Het gevolg van deze stijgende graan-, soja-, maïs- en vleesprijzen is voedselinflatie. Volgens de Rabobank wordt voedselinflatie in 2021 mogelijk een van de belangrijkste wereldwijde kwesties op de overheidsagenda's.

 
 

Inloggen op de ledenportal