Pluimveewweb: 'Het voorzitterschap LTO/NOP heeft mij veel moois gebracht'

08-02-2021
Na negen jaar voorzitterschap LTO Pluimveehouderij / NOP is Eric Hubers terug op het boerenerf. „Het voorzitterschap heeft mij veel gebracht. Natuurlijk kostte het veel energie maar ik ben blij dat ik het heb mogen doen.”

Sinds 1 januari 2021 is Eric Hubers gestopt als voorzitter LTO Pluimveehouderij / NOP. Kees de Jong is zijn opvolger. „Het voorzitterschap heeft mijn leven echt verrijkt. Samen met mijn medebestuurders hebben we veel onheil af kunnen wenden. Dat voelt goed.”

Eric Hubers houdt samen met zijn vrouw Marga 135.000 leghennen in het Limburgse Ysselsteyn. Hij had geen ervaring met belangenbehartiging toen hij in 2011 gekozen werd als voorzitter pluimvee. Wel was hij actief in coöperatieve besturen. „Het landelijk voorzitterschap leek mij een mooie uitdaging”, vertelt Hubers.

Impact

Natuurlijk had zijn voorzitterschap impact op zijn pluimveebedrijf, het gezin en zijn sociale leven. Hubers vertelt er openhartig over. „Je bent 24/7 aanspreekbaar voor alle zaken die iets met pluimvee te maken hebben. Ik ben op veel plekken geweest en heb mensen mogen ontmoeten die ik anders nooit ontmoet had waaronder koning Willem Alexander tijdens de vogelgriepuitbraak in 2014.”

Het fipronildossier heeft hem het meest geraakt, maar ook veel voldoening gebracht. „Daar hebben we echt iets kunnen betekenen voor de pluimveesector en veel onheil af kunnen wennen. Al is het bereik veel minder dan wat we wensten. Ik heb weinig voldoening gehaald uit het stikstofdossier en het meeste tijd moeten besteden aan vogelgriep. Alles staat of valt met diergezondheid. Gezonde dieren is de basis van een gezond bedrijf en een gezonde pluimveesector.”

Contacten pluimveehouders

Hubers vond de contacten met pluimveehouders hoogtepunten. „Keukentafelgesprekken, studieclubavonden of de ledenavonden; jaarlijks één in het ZLTO-, één in het LLTB- en drie in het LTO gebied. Daar mocht ik direct verantwoording afleggen en informatie ophalen. Dat voelde echt goed.”

Hubers vind het noodzakelijk dat in de belangenbehartiging praktische kennis aanwezig is. „Als pluimveehouder weet je direct de impact op je bedrijf en wat het in praktijk betekent. Dat levert echt meerwaarde op.”

Verder in Brussel

„Vogelgriep heeft mij de meeste tijd gekost en baart me nog steeds de meeste zorgen. En de houding van politiek is een van de punten die ik tegen vond vallen; het is eenzijdig beleid.”

In januari 2021 is hij benoemd als vicevoorzitter van de Europese pluimveewerkgroep van Copa-Cogeca en behartigt daar de belangen van pluimveehouders. Vogelgriep is een van zijn agendapunten.

„Vervelen zal ik me niet. We hebben onlangs het bedrijf van de buurman gekocht. Daarnaast ben ik nog bestuurder bij Stichting Blij met een Ei. Als sinds de oprichting hier in onze Limburgse studieclub. Daar kan ik nu meer tijd voor vrij maken. Ik heb jong het bedrijf overgenomen en ben blij dat ik later mijn vleugels uit hebben kunnen slaan als landelijk voorzitter”, aldus Hubers.

Lees het uitgebreide interview in het nieuwste Pluimveeweb Vakblad dat 28 januari of 29 januari is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

 
 

Inloggen op de ledenportal