Boerderij: Verwerkende industrie vraagt meer eieren

05-02-2021

De eiermarkt houdt de rustige koers omhoog ook deze week vast. Pakstations spreken van een gezonde markt met mooie afzet.

In deze tijd van het jaar komt de vraag uit de volledige breedte. Zo zijn de kokers ook steeds actiever op de markt, al is het nog niet zo dat hun vraag zo groot is dat eieren niet aan te slepen zijn. Evengoed nemen zij grote volumes af en zijn ze daarmee een belangrijke afnemer. De oplopende prijzen stimuleren verwerkers bovendien om voorraden aan te leggen en niet te wachten met inkopen. Daardoor blijft de vraag aanhoudend goed.

Minder verdringing
En juist ook het feit dat de verwerkende industrie zich meer roert, is goed nieuws. Want dat de winkelverkopen van concepteieren goed lopen, is al langer het geval. Dat de prijzen van kooi-eieren stijgen betekent dat er meer aan scharreleieren getrokken worden, waardoor er minder verdringing is. Dat is een trend die zich volgens pakstations lange tijd niet heeft laten zien. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt deze week 3 cent en komt daarmee op € 0,729 per kilo. De notering voor scharreleieren met industriële bestemming stijgt een halve harder naar € 0,859 per kilo.

Duitse notering stijgt
Ook bij reguliere scharreleieren stijgen de noteringen. Zowel de Amsterdamse grossiers als de WeserEms laten plussen zien. Zowel bruine als witte M-en stijgen in Amsterdam een dubbeltje naar respectievelijk € 7,75 en € 7,45 per 100 stuks. De Duitse notering stijgt met een plus van € 0,25 harder, maar blijft daarmee nog wel op een lager niveau; € 7,10 voor 100 bruine en € 7,25 voor 100 witte scharreleieren. Tegen deze plussen valt een prijshoudend Barneveld wat schraal uit. Volgens pluimveehouders zal daar volgende week wat moeten gebeuren. Vooral de koers van noteringen tussen 48 en 57 gram staat laag ten opzichte van andere noteringen.

Met een plus in Amsterdam en Duitsland komt de rekenformule van de NOP-richtprijs voor scharreleieren ook uit op een prijsstijging. 100 bruine eieren brengen tussen 10 en 14 cent meer op. De prijs van 100 witte loopt bij de zwaardere eieren tot 17 cent meer op dan vorige week.

Eierprijs blijft stijgen
Daar waar warm weer de eierconsumptie remt, is het niet zo dat het koudere weer van volgende week het omgekeerde effect heeft. Ook qua transport is het niet zo dat pakstations zulke grote problemen verwachten dat ze voorzorgsmaatregelen nemen.

De aanloop naar Pasen is op gang. Daardoor is de brede verwachting dat de eiermarkt zijn licht stijgende prijslijn ook volgende week voortzet. De week erna zal de markt in zich moeten herpakken in een nieuw evenwicht omdat uitloopbedrijven dan hun eieren anders moeten bestempelen omdat de ophokplicht dan 16 weken geldt.

Prognose: prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal