Pluimveeweb: Vogelgriep nu ook in Bulgarije: tweede R&O verplicht

10-02-2021
Vanwege de uitbraak van hoog pathogene vogelgriep in Bulgarije moeten vervoermiddelen voor gevogelte zoals pluimvee of broedeieren, die leeg terugkeren of komen uit Bulgarije, onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging en ontsmetting (R&O) ondergaan.

Deze tweede R&O moet plaatsvinden op een erkende reinigings- en ontsmettingsplaats voor veetransportmiddelen of geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats voor pluimveetransportmiddelen. Deze verplichting geldt reeds voor de EU-lidstaten België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Kroatië, Polen, Roemenië, Zweden en voor alle landen buiten de Europese Unie oftewel derde landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk (VK).

Na afloop van de tweede R&O laat de transporteur het bewijs van reiniging en ontsmetting invullen en ondertekenen door de toezichthouder van de erkende of geregistreerde R&O-plaats. Vervolgens stuurt de transporteur dit bewijs van de tweede R&O naar het centrale meldpunt van de NVWA. Dat maakte de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag 10 februari bekend.

 
 

Inloggen op de ledenportal