Pluimveeweb: Ook Duitse supermarkten kiezen voor aparte verpakking uitloop eieren

11-02-2021
Ook in Duitsland kiezen supermarkten voor een aparte verpakking voor eieren van vrije uitloop hennen die vanwege de ophokplicht langer dan zestien weken opgehokt zitten vanaf vrijdag 12 februari. Zo wordt afwaardering van deze eieren voorkomen.

De meeste Nederlandse supermarkten blijven vrije uitloopeieren voor contractprijs inkopen. Albert Heijn bevestigde eind januari als eerste supermarktketen dat zij vrije uitloopeieren ook na 12 februari blijft inkopen voor de gewone contractprijs. Datzelfde geldt inmiddels voor Jumbo, Superunie (Boni, Boon, Coop, Deen, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz), Lidl en Bidfood. De eieren van opgehokte vrije uitloophennen worden in aangepaste verpakkingen in de schappen gelegd, met duidelijke informatie voor de consument.

Datzelfde gebeurd nu ook in Duitse supermarkten. Dat maakte KAT, de Duitse vereniging voor gecontroleerde alternatieve dierhouderijvormen onlangs bekend. In plaats van Freilandhaltung (vrije uitloop) komt er Bodenhaltung mit Wintergarten (scharrelhuisvesting met Wintergarten) en verdere toelichting op de eierdoosjes te staan. NVP-secretaris Aalt den Herder is blij dat Duitse supermarkten hiervoor kiezen zodat onnodige afwaardering van deze eieren wordt voorkomen. Veel Nederlandse vrije uitloop eieren worden namelijk verkocht in Duitse supermarkten. Duitsland is de grootste afnemer van Nederlandse eieren.

 
 

Inloggen op de ledenportal