Pluimveeweb: Grootste Oekraïense eierproducent riskeert verdere bedrijfssluitingen

13-02-2021
Avangard, de grootste Oekraïense eierproducent, riskeert verdere bedrijfssluitingen. Vorig jaar werd Avangard al gedwongen tot sluiting van acht productiesites vanwege conflicten met het Oekraïense Nationale Anti-corruptiebureau. De reden voor de sluiting, waaronder hun twee meest modernste bedrijven die in productie genomen waren in 2014, was dat ze ‘officieel’ niet bestonden.

Dat meldt de internationale, Engelstalige pluimveenieuwssite Poultry World. Avangard is het grootste leghennenbedrijf in Europa en daarnaast ook de grootste exporteur van eieren en eiproducten in Europa. De Oekraïense eierproducent houdt zo'n 10,5 miljoen hennen. Dat is evenveel als in heel België, vergelijkt het Vlaamse Pluimvee woensdag 10 februari in haar wekelijkse nieuwsbrief.

De aanklacht van het Oekraïense Nationale Anti-corruptiebureau tegen Avangard behelst een lening van 50 miljoen Amerikaanse dollar die in 2014 is verleend door de Nationale Bank van Oekraïne aan de VAP bank. De VAP bank was in eigendom van Avangard eigenaar Oleg Bakhmatyuk. Door de ‘oorlog’ die tussen het bedrijf en de overheid uitgevochten wordt, kan Avangard geen beroep meer doen op bankleningen. Dit heeft een grote impact op de financiële prestaties van het bedrijf. Hierdoor moet er mogelijk overgegaan worden tot verdere sluitingen van productie-eenheden. Dat zegt operationeel directeur Vladimir Rudenko tegen Poultry World.

25 procent lagere productie

De sluiting van de acht Avangard productie-eenheden in 2020 leidde tot een daling van 25 procent van hun productie in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Dit leidde mede – naast de gestegen graanprijzen – tot een sterke stijging van de eierprijzen op de lokale markt; van 45 tot 50 procent. Volgens de Oekraïense vereniging van Pluimveeproducenten is de legkippenstapel met zo’n 4 miljoen gedaald in 2020. Maar officiële ‘staatscijfers’ spreken dit tegen, want de eierproductie zou slechts 2,2 procent lager zijn dan in dezelfde vergelijkbare periode in 2019 (januari tot en met november).

De exportcijfers voor eieren tonen wel een sterke daling aan. In de eerste elf maanden van 2020 bedroeg hun export nog 101.000 ton. Dit is zo’n 21 procent lager dan tijdens de vergelijkbare periode in 2019. De export naar de EU is echter niet afgenomen, maar zelfs licht gestegen. In januari tot en met oktober 2020 werd 11.150 ton ingevoerd tegenover 10.423 ton in dezelfde periode in 2019. Oekraïne blijft veruit de grootste importeur van eieren in de EU. Volgens het Vlaamse Pluimvee zouden er best nog wel wat meer Oekraïense bedrijven mogen sluiten, al dan niet gedwongen. Te meer omdat ze de hennen nog overwegend huisvesten in legbattterijen.

 
 

Inloggen op de ledenportal