Pluimveeweb: Solidariteitsei in de schappen

12-02-2021
Eierhandelaren en supermarkten willen het verval van vrije uitloopprijs opvangen door het vrije uitloopei in aparte solidariteitsdoosjes of scharrelei één ster aan te bieden. De consument moet het ei wel willen kopen anders ontvangt de pluimveehouder niet de vrije uitlooptoeslag.

Vrijdag 12 februari 2021 vervalt de vrije uitloopstatus van de vrije uitloop bedrijven als gevolg van de ophokplicht en het verstrijken van de wettelijke 16 weken termijn. De vrije uitloop eieren zijn dan tijdelijk scharreleieren totdat de ophokplicht wordt opgeheven.

Supermarkten denken mee

Eierhandelaren hebben hun pluimveehouders een brief gestuurd waarin zij aangeven dat supermarkten de eieren niet voor een lagere prijs in willen kopen. Supermarkten geven aan dat ze de eieren als 'tijdelijke scharreleieren' als apart artikel in haar schappen zal plaatsen. Met de opmerking dat afgewacht zal moeten worden in hoeverre de consument dit artikel zal omarmen en het volume op hetzelfde niveau blijft als nu bij de vrije uitloopeieren.

Consument moet wel kopen

De eierhandelaren geven aan dat zij voorlopig de scharrelprijs gaan uitbetalen en achteraf bekijken hoeveel daadwerkelijke scharreleieren zijn verkocht.

„Dit lijkt een mooie tegemoedkoming maar de consument moet deze scharreleieren van vrije uitloopkippen wel blijven kopen. Het is niet het vertrouwde doosje dus dan kan alsnog tegenvallen", zegt Mariska Oving, legpluimveehouder met vrije uitloop in Odoornerveen en woordvoerder mmmEggies. Als de consument solidair is en het vrije uitloopei in een ander doosje blijft kopen, ontvangen de pluimveehouders de toeslag.

Vrijdagochtend was ze te gast bij NPO Radio 1 waarin ze de problematiek helder en duidelijk uitlegde voor de luisteraars. Luister hier het fragment terug op 9:21 uur.

 
 

Inloggen op de ledenportal