Pluimveeweb: Nieuwe vogelgriepuitbraken in Engeland, Polen en Bulgarije

12-02-2021
In Engeland, Polen en Bulgarije waren er nieuwe vogelgriepuitbraken de afgelopen dagen. In Nederland zijn er sinds 6 februari geen actieve Beschermings- en Toezichtsgebieden (BT-gebieden) meer. De laatste uitbraak van hoog pathogene vogelgriep op een Nederlands pluimveebedrijf dateert van dinsdag 5 januari en vond plaats op een kalkoenbedrijf in Moergestel (NB).

In het noordoosten van Engeland is een legpluimveebedrijf met 1.300 dieren getroffen door het H5N8-virus. In de Poolse provincie Wielkopolskie (centraal-Polen) is opnieuw een pluimveebedrijf besmet geraakt met H5N8. Het betrof ruim 7.000 leghennen.

In het noorden van Bulgarije (Pleven) meldt de Wereldorganisatie voor diergezondheid (OIE) vier hoogpathogene uitbraken op commerciële pluimveebedrijven, onder andere bij eenden en vleeskuikens. In totaal betrof het circa 320.000 stuks pluimvee. Dat meldt Avined vrijdagmorgen 12 februari in een update.

Einde 16-weken-termijn

De 16-weken-termijn is geëindigd op 11 februari. Dat wil zeggen dat eieren als vrije-uitloopei verkocht mochten worden tot en met 11 februari. Vanaf 12 februari moeten deze eieren als scharrelei (code 2) worden verkocht. Eerder meldden deskundigen dat het ophokken van pluimvee nog steeds wezenlijk bijdraagt aan het verminderen van het risico op besmettingen met vogelgriep. Het ministerie van LNV houdt daarom de landelijke maatregelen, waaronder de ophokplicht in stand.

Het verlopen van de 16-weken-termijn geldt niet voor jonge leghennen die na 23 oktober 2020 op het leghennenbedrijf zijn opgezet. Deze bedrijven moeten hun eieren met een ‘2‘ stempelen vanaf de datum van opzet op het legbedrijf plus 16 weken (112 dagen).

 
 

Inloggen op de ledenportal