Boerderij: Klanten blijven kopen in gezonde eiermarkt

12-02-2021

De noteringen zetten hun stijgende lijn voort.

De stemming op de eiermarkt wordt steeds positiever. De consumptie is goed, de handel loopt steeds vlotter en dat weerspiegelt zich in noteringen die oplopen. Ook het weer is gunstig voor de eierverkoop. Bij koud weer gaat een warm gebakken ei er altijd wel in. Pakstations melden dat het weer wel voor de nodige veranderingen in de afzet zorgt. Door de winterse omstandigheden werden weekmarkten afgelast, maar stegen daarentegen de bestellingen vanuit het retailkanaal.

De noteringen zetten hun stijgende lijn voort. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt € 0,15 naar € 7,10 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht boeken € 0,21 bij en komen daarmee op € 6,80 per 100. Ook de Amsterdamse grossiersnotering, Barneveld en de WeserEms stijgen vlot.

Meer kooplust verwerkende industrie
Wat zowel pluimveehouders als pakstations positief noemen is dat de verwerkende industrie steeds meer kooplust toont. Het kooi-ei zat lang rond kostprijsniveau. Dan is een prijsstijging van 3,3 cent per kilo zeer welkom. Desondanks is het verschil met een tafel-ei nog altijd groot; bijna een cent per ei. Maar het is gunstig dat de goedlopende markt voor tafeleieren, nu ook de industrienoteringen mee omhoog trekt. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren stijgt van € 0,729 naar € 0,762 per kilo. De richtprijs voor scharreleieren voor de industrie stijgt met bijna 7 cent naar € 0,928 per kilo.

Het zijn niet alleen de verwerkers, ook de kokers en ververs doen goed mee. Dat zorgt niet voor explosies in de verkoop, maar geeft wel vertrouwen. De voorraden die er zijn, zijn niet groot en door de opgaande prijslijn blijven klanten kopen.

Uitloopeieren worden scharrel
Volgende week wordt wel een uitdagende week voor de eiermarkt. Sinds vrijdag 12 februari mogen pluimveehouders met opgehokte vrije uitloophennen hun eieren niet meer als zodanig bestempelen. De eieren krijgen nu het getal 2 (scharrelei) als opdruk. Hoewel het totale eieraanbod daarmee niet verandert, verschuiven de verhoudingen tussen soorten wel.

Sommigen verwachten dat daardoor de bestelvolumes zullen veranderen. Anderen zijn daar niet bang voor. Alternatieven, biologische eieren of uitloopeieren, uit andere gebieden zijn niet zomaar voorradig. Daarnaast zeggen pakstations goed voorbereid te zijn op dit schakelmoment dat niet als verrassing komt. Er zijn goede afspraken gemaakt met de retail en ook de verpakking is zo aangepast dat de consument zijn vertrouwde eieren nog wel herkend. Of het lukt consumenten deze ex-uitloopeieren ook uit solidariteit met de producent als zodanig te laten kopen, zal pas achteraf blijken. Vooralsnog verwachten marktpartijen niet dat dit een prijsdaling tot gevolg heeft.

Prognose: prijsstijging.

 
 

Inloggen op de ledenportal