NieuweOogst: Prijzen op eiermarkt in opwaartse beweging

12-02-2021

De prijzen op de eiermarkt laten over de volle breedte een opwaartse beweging zien. De vraag naar eieren is goed, al is het beeld geschakeerd. Tafeleieren vinden hun weg naar de consument prima, terwijl de markt voor industrie-eieren moeizaam loopt.

Veel legpluimveehouders kijken, wat opbrengstprijzen betreft, niet positief terug op het afgelopen jaar. Na een piek in het voorjaar stonden diverse noteringen een groot deel van 2020 onder druk.

De NOP-richtprijs van kooi- en scharreleieren lag in 2020 onder die in 2019. In combinatie met oplopende voerprijzen vanaf het najaar, betekent dit voor een grote groep legpluimveebedrijven dat het saldo flink onder druk staat.

Verschillen groot
Overigens zijn de verschillen binnen de legsector groot. Corona drukte vorig jaar een enorm stempel op de marktontwikkelingen. De vraag naar eieren vanuit de horeca, catering en overige foodservice stond zwaar onder druk.

Dit had vooral gevolgen voor de afzet van gewone scharreleieren richting foodservice en exportmarkt. In het bijzonder na de zomer waren de prijzen fors lager dan in 2019.

Tegelijkertijd groeide de vraag naar eieren in de supermarkten. Hierdoor gingen vorig jaar de contractprijzen voor biologische-, vrije uitloop- en één-, twee- en drie sterren Beter Leven-eieren omhoog.

De grote verschillen tussen marktsegmenten droegen eraan bij dat de inkomens van legpluimveehouders in 2020 sterk uiteenliepen.

Opleving
Na een opleving richting de kerstdagen eind vorig jaar bleef het rustig op de eiermarkt. Sinds een paar weken is een licht positieve stemming voelbaar. De afzet van eieren richting retail blijft onverminderd goed en lijkt zelfs toe te nemen. Horeca neemt in beperkte mate eieren af, en dat is funest voor de markt van industrie-eieren.

Wel begint de verwerkende industrie nu iets harder aan de eieren te trekken. Er gaan onder meer flinke volumes eieren richting de eierkokerijen.

Scharrel bruin
Het positievere marktbeeld van de afgelopen weken levert prijsstijgingen op. Zo steeg de Barneveld-notering scharrel bruin voor 61-grams eieren deze week met 20 cent naar 6,00 euro per 100. De Amsterdamse grossiersnotering verhoogt scharrel bruin categorie m met een stuiver naar 7,80 euro.

Ter vergelijking: vorig jaar was die notering op dit moment 8,85 euro. De Amsterdam-notering voor witte m's gaat zelfs met een dubbeltje omhoog naar 7,55 euro. Deze notering stond een jaar geleden op 8,30 euro. Bij de kooi-eieren is er ook sprake van prijsverhogingen. De Barneveld-notering voor bruine kooieieren van 61 gram gaat deze week naar 4,85 euro per 100 eieren.

Meer dan een cent
'Het verschil tussen kooi- en scharreleieren is meer dan een cent per ei. Dat is te veel, en dat laat duidelijk zien hoe moeizaam de afzet van industrie-eieren loopt', zegt Petro Boon, directeur inkoop bij Van Beek Group.

Hij nuanceert de positievere marktstemming. 'Over zeven weken is het al Pasen. Traditioneel is dit de periode van het jaar dat het moet gebeuren. En dat houdt nog niet echt over.'

Langetermijnperspectief goed
Het perspectief voor de eierenmarkt op de langere termijn is goed. Een prognose van de Europese Commissie laat zien dat de Europese eiermarkt de komende tien jaar blijft groeien. Het verbruik van eieren in de Europese Unie groeit naar verwachting van 6,1 miljoen ton in 2020 naar 6,6 miljoen ton in 2030.

Dit komt vooral door een groeiende eierconsumptie per hoofd van de bevolking. In 2020 was die 13,8 kilo. De Europese Commissie verwacht dat dit doorgroeit naar 15 kilo in 2030.

 
 

Inloggen op de ledenportal